Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Συνέδριο στη Σύρο με θέμα «Το Σύμφωνο των Νησιών και η αειφόρος ανάπτυξη στο Αιγαίο».

Στη Σύρο θα μεταβεί το Σάββατο 12 Μαρτίου 2011 ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, για να συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Το Σύμφωνο των Νησιών και η αειφόρος ανάπτυξη στο Αιγαίο».


Ο κ. Χαλκιώτης θα είναι βασικός ομιλητής και το θέμα που θα διαπραγματευθεί αφορά στην «Ευρωπαϊκή και Δια- μεσογειακή συνεργασία προς μία οικονομία χαμηλού άνθρακα για τα νησιά».

Μετά την ομιλία, θ΄ ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συντονιστή τον Γενικό Διευθυντή Ενεργειακού Γραφείου Ίου – Αιγαίου, Ηλία Ευθυμιόπουλο. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Μακρυωνίτης, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι Μεσογειακών Περιφερειών και ο εκπρόσωπος του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφοριών για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη, Μιχάλης Σκούλλος.

Μεταξύ των στόχων του συνεδρίου είναι η δρομολόγηση μιας Δια- Μεσογειακής συνεργασίας των νησιωτικών περιοχών σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης, η προώθηση του Συμφώνου των Νησιών και η διεκδίκηση της έδρας του Συμφώνου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Να σημειωθεί ότι το Σύμφωνο των Νησιών (Pact of Islands) αποτελεί μια εθελοντική συμφωνία των νησιωτικών δημοτικών και περιφερειακών αρχών για μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδο νησιού κατά 20%, έως το 2020.

Στο Ευρωπαϊκό – Δια-Mεσογειακό συνέδριο της Σύρου που σηματοδοτεί το ξεκίνημα της εμπλοκής ελληνικών νησιωτικών Δήμων και Περιφερειών σ΄ αυτό το θεσμό, θα πραγματοποιηθεί και η πράξη υπογραφής του σχετικού δεσμευτικού κειμένου από ελληνικούς νησιωτικούς Δήμους και Περιφέρειες. Στο σύμφωνο των Νησιών έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλα τα Ευρωπαϊκά νησιά, υπογράφοντας τη σχετική διακήρυξη.

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί ν΄ απευθύνουν χαιρετισμό, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, ο Αν. Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης και η Υφυπουργός ΘΥΝΑΛ, Ελπίδα Τσουρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου