Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Κατά τη σημερινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Σύρο, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η Απογραφή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στις ενστάσεις και την κριτική της μειοψηφίας απάντησαν ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Τζώρτζης Μακριωνίτης που υπεραμύνθηκαν του πολύχρονου και επίπονου έργου των υπηρεσιακών παραγόντων και περιφερειακών συμβούλων προκειμένου έγκαιρα και εμπρόθεσμα, κατά το νόμο, να ολοκληρωθεί η απογραφή.
«Εάν σ' ένα τέτοιο τυπικό ζήτημα όπως είναι η απογραφή εκφραζόμαστε με τέτοιο τρόπο, και μιλάμε για αναξιοπιστία, τότε σε άλλα θέματα τι θα λέμε; Υπάρχουν άλλα θέματα στα οποία θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις και διαφωνίες» επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο κ. Μαχαιρίδης, συμπληρώνοντας:
«Ας μην κακίζουμε τους συναδέλφους οι οποίοι δούλεψαν προκειμένου να ολοκληρωθεί η απογραφή. Θα συμπορευθούμε με όλες τις δυνάμεις που βάζουν μπροστά το συμφέρον του τόπου».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην παρέμβασή του και ο κ. Μακριωνίτης, λέγοντας:
«Η απογραφή ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο, ένα τιτάνιο έργο για το οποίο δούλεψαν 13 επιτροπές αποτελούμενες από υπηρεσιακούς παράγοντες και περιφερειακούς συμβούλους. Έγινε το πρώτο και δύσκολο βήμα.
Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα τα οποία όμως έχουμε τη δυνατότητα, όπως προβλέπεται από τις σχετικές εγκυκλίους, να διορθώσουμε την πορεία της διαδικασίας. Τηρήσαμε, ωστόσο, την καταληκτική ημερομηνία και αυτό είναι σπουδαίο».
Εγκρίθηκε και ο Προϋπολογισμός
Στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ακολούθησε, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2011.
Ο Περιφερειάρχης ανέλυσε το σκεπτικό και τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων: «Δεν βάζουμε στην κατανομή των πόρων το πληθυσμιακό κριτήριο. Θα κάνουμε πρόγραμμα καινούριο από το 2012 και μετά. Πρέπει να κλείσουμε όλα τα μικρά και τα μεγάλα έργα, δεν μπορούμε να τα κουβαλάμε.
Στον προϋπολογισμό είναι αποτυπωμένη η πραγματικότητα και βάση αυτής της πραγματικότητας πορευόμαστε. Ελπίζω να μπορέσουμε να απορροφήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους, που συνολικά είναι περίπου 100 εκατομμύρια.
Πρέπει να τρέξουμε με μεγάλη ταχύτητα για τα επόμενα δυο χρόνια, προκειμένου να απορροφήσουμε το σύνολο των πόρων. Δεν είναι εύκολο. Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα μαμούθ.
Ζητάω να βοηθήσετε όλοι μαζί προκειμένου να δούμε πως μπορούμε να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις, τα προβλήματα και τα εμπόδια».
Για την εκλογή του Συμπαραστάτη του Πολίτη, αποφασίστηκε η αναβολή της επαναληπτικής ψηφοφορίας, ώστε μετά από διαβούλευση των επικεφαλής των παρατάξεων, το θέμα να συμπεριληφθεί πρώτο στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου θα κληθούν να παρουσιάσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους όσοι έχουν δηλώσει υποψηφιότητα για τη συγκεκριμένη θέση.

ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ, ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ
Σύρος, 30 Μαρτίου 2011
Κατά την 4η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, συζητήθηκε και τέθηκε προς ψήφιση η απογραφή της Περιφέρειας.
Ο συνδυασμός μας, κατά τη συζήτηση, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα στοιχεία χαρακτήρισε την απογραφή ως ανεπαρκής, ανακριβής και αναξιόπιστη και την καταψήφισε (σε αντίθεση με την πλειοψηφία που την ψήφισε).
- Η απογραφή είναι ανεπαρκής γιατί δεν περιλαμβάνει το οικονομικό περιεχόμενο των εκκρεμών δικών και ανεκτέλεστων δικαστικών υποθέσεων της Δωδεκανήσου, σε αντίθεση με τις Κυκλάδες όπου το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται στα 7.729.000 €. Παρά το ύψος των δικαστικών διεκδικήσεων, η περιφερειακή αρχή, εδώ και τρεις (3) μήνες, έχει αφήσει τη Νομική Υπηρεσία στην περιοχή των Κυκλάδων χωρίς νομικό!!!
Επιπλέον, η απογραφή δεν περιλαμβάνει την αποτίμηση των συμμετοχών της Περιφέρειας σε επιχειρήσεις, αν και αυτό επιβάλλεται από τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών.
- Η απογραφή είναι ανακριβής γιατί οι συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων έχουν απογραφτεί με ετήσιο κόστος 84.000 €, σε αντίφαση με τον προϋπολογισμό του 2011 όπου οι πιστώσεις για μισθώματα ακινήτων ανέρχονται στα 200.000 € !!!
- Η απογραφή είναι αναξιόπιστη γιατί δεν περιλαμβάνει τα extrait των τραπεζικών λογαριασμών και πρακτικά των ομάδων απογραφής.
Καταδικάζουμε το γεγονός ότι ουδέποτε συνεδρίασε η επιτροπή απογραφής από τη σύστασή της (Ιανουάριος 2011) μέχρι σήμερα και ο εκπρόσωπός μας σε αυτήν, κ. Γιώργος Παπαμανώλης, αναζητούσε με πρωτοβουλία του ενημέρωση από τα αρμόδια όργανα.
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας Χαράλαμπος Κόκκινος
Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου.

ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ» ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, της 30ης Μαρτίου 2011, στην έδρα της Περιφέρειας στην Ερμούπολη Σύρου, συζητήθηκε και τέθηκε προς ψήφιση ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας για το 2011.
Ο συνδυασμός μας κατήγγειλε και καταψήφισε τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντάς το ως αντιαναπτυξιακό. Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός οπισθοδρομεί τον τόπο και σε καμιά περίπτωση δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες των νησιωτών μας και εκθέτει περιφερειακή αρχή και κυβερνητικούς παράγοντες που με πομπώδες ύφος διαφήμιζαν την «Καλλικρατική μεταρρύθμιση» που τελικά οδηγεί στην φτώχεια και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής!!!
Με ευθύνη της κυβέρνησης και με ανοχή της περιφερειακής αρχής:
• Δεν έχουν ακόμα κοστολογηθεί οι αρμοδιότητες των αιρετών περιφερειών.
• Δεν έχει εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα κριτήρια και την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και η κυβέρνηση διανείμει τους ΚΑΠ «κατά το δοκούν».
• Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «ΕΛΛ.Α.Δ.Α.» με εξαγγελμένο προϋπολογισμό 4 δις ευρώ και δέσμευση εφαρμογής από 1.1.2011 (σε αντικατάσταση του επιτυχημένου προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» που βίαια τερματίστηκε το 2010) δεν έχει προχωρήσει ακόμα.
• Η περιφερειακή αρχή παρουσίασε προϋπολογισμό με «λογιστικά τρικ» και προχειρότητα. Ενώ οι ΚΑΠ της περιφέρειάς μας έχουν μειωθεί ραγδαία από τα 35 εκ ευρώ το 2010 στα 23 εκ. ευρώ το 2011, η περιφερειακή αρχή (πιθανώς με οδηγία της κυβέρνησης) προσέθεσε στον ίδιο κωδικό 19,5 εκ. ευρώ που στην πραγματικότητα αντιστοιχούν στη μισθοδοσία του προσωπικού.
• Οι επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων περιορίζονται από τα 17 εκ. ευρώ το 2010 στα 15 εκ. ευρώ το 2011, περιορίζοντας ταυτόχρονα την αναπτυξιακή πορεία της περιφέρειας.
• Δεν λειτούργησε η «Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης», παρά τις σαφείς οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, με αποτέλεσμα έναν προϋπολογισμό που αγνοεί τις πραγματικές απαιτήσεις τις τοπικής κοινωνίας.
• Πληθώρα έργων του παρελθόντος (ακόμα και από το 2004!!!) μεταφέρονται από χρήση σε χρήση και δεσμεύουν πιστώσεις σε βάρος των αναπτυξιακών αναγκών των νησιών μας.
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας
Χαράλαμπος Κόκκινος
Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου