Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

«Συγκρότηση Επιτροπών και Νομικών Προσώπων Δήμου. Αφετηρία προσφοράς ή εξόφληση προεκλογικών γραμματίων;»

Από το γραφείο της "Συμπαράταξης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων" πήραμε το παρακάτω δελτίο τύπου:
Οι Επιτροπές και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου είναι εργαλεία στα χέρια της Δημοτικής Αρχής, που αν λειτουργήσουν σωστά, μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην παραγωγή πολιτικών προτάσεων και στην προσφορά πολιτιστικού και κοινωνικού έργου προς τους Δημότες. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την σωστή λειτουργία τους είναι (πάντα κατά την άποψη του Συνδυασμού μας) η άρτια στελέχωση τους, τόσο με ανθρώπους και φορείς έμπειρους στο αντικείμενο όσο και με τεχνοκράτες, η ευελιξία τους και η ανεξάρτητη λειτουργίας τους από την Δημοτική Αρχή (ώστε να μπορούν να δρουν συμπληρωματικά). Δυστυχώς κανένα από τα τρία αυτά πολύ σημαντικά κριτήρια δεν έλαβε υπόψη η Δημοτική Αρχή κατά την στελέχωσή τους:



Ευελιξία

Η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής επιλέχθηκε να αποτελείται από πλέον των 50 τακτικών μελών, ενώ η Επιτροπή Συγκοινωνιακών-Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων από πλέον των 40 τακτικών μελών. Είναι προφανής η θυσία της λειτουργικότητας των δύο επιτροπών στο βωμό της εξυπηρέτησης των μικροπολιτικών επιδιώξεων της Δημοτικής Αρχής, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο ακόμα και να συνεδριάζουν σε απαρτία. Προς σύγκριση παραθέτουμε τον αριθμό των μελών των Επιτροπών Τουριστικής Προβολής άλλων Νησιωτικών Τουριστικών Δήμων:

Δήμος Ρόδου: 30 τακτικά μέλη

Δήμος Κέρκυρας: 15 τακτικά και 7 αναπληρωματικά μέλη

Δήμος Χίου: 13 τακτικά και 13 αναπληρωματικά μέλη

Δήμος Πάρου: 14 τακτικά και 14 αναπληρωματικά μέλη

Δήμος Σαντορίνης: 15 τακτικά και 15 αναπληρωματικά μέλη



Στελέχωση

Η Επιτροπή Συγκοινωνιακών-Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων είναι μία καθαρά τεχνοκρατική επιτροπή η οποία έχει ρόλο να εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο όλες εκείνες τις ρυθμίσεις που απαιτούνται για την διευθέτηση του Συγκοινωνιακού Προβλήματος κυρίως της Πόλης της Νάξου και του Λιμανιού. Οι προτάσεις της επιτροπής θα πρέπει να βασίζονται (εκτός από τις γνώμες των φορέων) σε απόψεις ειδικών τεχνοκρατών. Είναι δε τόσο εξειδικευμένο το αντικείμενο που έχει θεσπιστεί εξειδικευμένος κλάδος της Επιστήμης του Πολιτικού και του Τοπογράφου Μηχανικού, οι Συγκοινωνιολόγοι (www.ses.gr). Δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή επέλεξε, να ηγηθούν της επιτροπής αυτής συνδημότες μας χωρίς καμία επιστημονική γνώση και ειδίκευση στο αντικείμενο, ενώ δεν συμπεριέλαβε σε αυτή εξειδικευμένους στο αντικείμενο επιστήμονες.



Ανεξαρτησία

Ο αποκλεισμός σημαντικών φορέων του Νησιού, με κυριότερο παράδειγμα την Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων και γενικότερα των Στελεχών των πολύ δραστήριων Ναξιακών Συλλόγων της Αθήνας, σε συνδυασμό με την συμπερίληψη συγγενών Α’ βαθμού του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδημάρχων, Δημοσιογράφων και Εκδοτών στην στελέχωση των Επιτροπών και των Νομικών Προσώπων του Δήμου, δίδει την εντύπωση ότι η Δημοτική Αρχή επιθυμεί τον πλήρη έλεγχο της λειτουργίας (και των αποφάσεων) τους. Το γεγονός αυτό καταδεικνύεται και από την πρόταση της Δημοτικής Αρχής να μετέχει η Μείζων Μειοψηφία του Δήμου στην 50μελή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής με μόλις ένα μέλος!



Για τους ανωτέρω λόγους η Παράταξή μας αποφάσισε να μην ορίσει εκπροσώπους στις Επιτροπές και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, ενώ θεωρούμε απολύτως δικαιολογημένες τις αποχωρήσεις και τις παραιτήσεις στελεχών της Παράταξης της Πλειοψηφίας και τις διαμαρτυρίες των φορέων, που έλαβαν χώρα μετά την ανακοίνωση της στελέχωσης τους. Σύσσωμη η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25ης Φεβρουαρίου ζήτησε από την Δημοτική Αρχή να επανεξετάσει την στάση της σε ότι αφορά την στελέχωση των Επιτροπών, αίτημα που επαναδιατυπώνουμε προκειμένου να γίνουν λειτουργικές και να προσφέρουν έργο προς όφελος του Δήμου και των Δημοτών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου