Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΣΕΙΣΜΟΣ 8,9 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΑΙ ΦΟΝΙΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 8.9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

1.Πολύ ισχυρός σεισμός, μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, σημειώθηκε στις βόρειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, ταρακουνώντας βίαια τα κτίρια στο Τόκιο. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους μέχρι έξι μέτρων. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε σε απόσταση 130 χιλιομέτρων ανατολικά του Σεντάι στο νησί Χονσού, σε βάθος 24 χιλιομέτρων.

2.Οι κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας εκκενώνουν τα κτίρια. Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε πριν από λίγο στο Τόκιο.

3.Νέα προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους μέχρι 10 μέτρων για τις ακτές του νησιού Χονσού στον Ειρηνικό εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας. Μέχρι στιγμής, κύματα ύψους 4,2 μέτρων έπληξαν στις ιαπωνικές ακτές στον Ειρηνικό. Νωρίτερα, το Κέντρο Προειδοποίησης του Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για τη Ρωσία, τις Φιλιππίνες και τις Μαριάννες Νήσους, ύψους μέχρι 6 μέτρων.

4.Εξι πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του Τόκιο μετά τον σεισμό, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.

5.Πληροφορίες για τραυματίες στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.

6.Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας. Οι πτήσεις ακυρώθηκαν αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων.

7.Τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας σταμάτησαν αμέσως μετά τον σεισμό και οι δρόμοι στην περιοχή του Τόκιο έκλεισαν.

8.Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο, αυτοκίνητα πλέουν στο λιμάνι της Ιουάτε. Στέγη κτιρίου στο κέντρο του Τόκιο κατέρρευσε στη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε σπουδαστές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί τραυματίες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας.

9.Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, ο χώρος στάθμευσης του πάρκου αναψυχής της Ντίσνεϊλαντ στην περιοχή του Τόκιο πλημμύρισε. Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχαν άνθρωποι στο χώρο αυτό την ώρα του σεισμού.

10.Διακόπηκε η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο.

11.Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας διέθεσε οκτώ πολεμικά αεροσκάφη για να ελέγξουν το μέγεθος της καταστροφής, μετά τον σεισμό, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

12.Πλοία του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού κατευθύνονται προς την πληγείσα περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

http://www.e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου