Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

20εκ.ευρώ ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το 2011


Στο ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ θα ανέλθει ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2011. Όπως δήλωσε χθες ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης ο προϋπολογισμός θα τεθεί προς έγκριση στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στην Σύρο.
«Είναι αλήθεια ότι οι πόροι της Περιφέρειας είναι οι ίδιοι με αυτούς που διατέθηκαν το 2010 γεγονός που σημαίνει ότι είναι μειωμένοι κατά 30% σε σχέση με το 2009. Το ποσό που μας αναλογεί ανέρχεται στα 20.000.000 ευρώ», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Ο προϋπολογισμός σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Νότιου Αιγαίου χωρίζεται σε δύο σκέλη. Το ένα αφορά, τα λειτουργικά έξοδα και το δεύτερο τις επενδύσεις και τα οδικά έργα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
«Τα χρήματα που θα έχουμε για τα λειτουργικά έξοδα θα καλύπτουν εύκολα τις ανάγκες της Δωδεκανήσου και δύσκολα των Κυκλάδων. Αυτό συμβαίνει γιατί οι Κυκλάδες έχουν δαπάνες 1.200.000 για την ενοικίαση κτηρίων, κυρίως σχολείων. Το θετικό είναι ότι τα χρήματα αυτά θα τα επιβαρύνονται από τον προσεχή Ιούνιο οι Δήμοι και θα απεγκλωβιστεί, η Περιφέρεια από τις δαπάνες. Κάνουμε προσπάθεια θα πρέπει να πω για να βρούμε δημόσια κτήρια για να στεγαστούν οι δημόσιες υπηρεσίες ώστε μην καταβάλλουμε μισθώματα. Αυτά ισχύουν για τις Κυκλάδες. Στο νομό της Δωδεκανήσου υπάρχουν λίγα μισθωμένα κτήρια για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων και άλλων υπηρεσιών, στην Κω και στην Κάλυμνο. Έχουμε δώσει εντολή όμως να ενταχθούν όλες οι υπηρεσίες στις κτηριακές εγκαταστάσεις των επαρχείων για να μην επιβαρυνόμαστε με αυτές τις δαπάνες», υπογράμμισε ο κ. Γ. Μαχαιρίδης.
Διαφορά στις ανάγκες των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου φαίνεται και στο δεύτερο σκέλος του προυπολογισμού που αφορά τις επενδύσεις και τα οδικά έργα.
«Στις Κυκλάδες οι ΚΑΠ επενδύσεων και οδικών, θα κατανεμηθούν για τα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν. Δεν θα υπάρχει δηλαδή μεγάλη δυνατότητα για τεχνικό πρόγραμμα. Αντιθέτως θα έχουμε τεχνικό πρόγραμμα για τα Δωδεκάνησα γιατί εδώ έχουμε πλεόνασμα και όχι υστέρηση», επεσήμανε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ρωτήθηκε και για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα που έχει οξυνθεί περισσότερο, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι διαγωνισμοί για τις άγονες γραμμές. Επεσήμανε μάλιστα πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, θα έχει δοθεί λύση.
«Γνωρίζετε ότι είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί. Το πλοίο «Νήσος Κάλυμνος» έχει σύμβαση για την εξυπηρέτηση των νησιών, του Βορείου συγκροτήματος μεταξύ των οποίων είναι και το Αγαθονήσι. Χρειάστηκε όμως το σκάφος να αποσυρθεί για συντήρηση. Οι έχοντες την ευθύνη, θα έπρεπε να έχουν άλλο σκάφος προς αντικατάσταση του κάτι που δεν έγινε. Προσπαθούν εκ των ενόντων να βρουν λύση για να εξυπηρετηθεί το Αγαθονήσι», τόνισε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι όταν βρίσκεται πλοίο με αυξημένα προσόντα θα πρέπει να παίρνει το ποσό που προβλέπεται για το «Νήσος Κάλυμνος». Όταν όμως το σκάφος δεν έχει τα προσόντα που ο νόμος ορίζει τότε θα λαμβάνει η πλοιοκτήτρια εταιρεία ως επιδότηση λιγότερα χρήματα . «Και στις δύο περιπτώσεις όμως η υπόθεση καταλήγει σε αδιέξοδο και δεν βρίσκεται και πλοίο για να καλύψει τα δρομολόγια. Πιστεύω όμως ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός θα βρεθεί μια λύση στο ζήτημα που ανέκυψε και είναι έντονο στα νησιά μας», υπογράμμισε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
πηγη: "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΉ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου