Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

"ΔΥΣΚΟΛΗ" ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

ΝΑ «παγώσει» η «διαβούλευση» και μην παραληφθεί η μελέτη Τσεκούρα που αφορά στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο-ΣΧΟΑΑΠ τού οικείου δήμου, προτείνουν οι μηχανικοί τής Νάξου…

Συγκεντρώθηκαν σχεδόν όλοι τους, στο Δημοτικό Θέατρο «Ι. Καμπανέλλης», και μαζί με αυτούς και αρκετοί συνδημότες μας. Και αυτοδιοικητικοί έδωσαν το «παρών» στην εν λόγω συνάντηση-σύσκεψη-δημόσια διαβούλευση, με πρώτον το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλη Μαργαρίτη.

Συνολική αντιμετώπιση του όλου θέματος, για όλα μάλσιτα τα νησιά του νέου δήμου, είναι το αίτημα των μηχανικών τού νησιού μας, οι περισσότεροι εκ των οποίων σημειώνουν ότι «ποτέ δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση επί του θέματος αυτού από την προηγούμενη δημοτική αρχή…».

Από το βήμα της ενημερωτικής εκδηλώσεως (:συσκέψεως-διαβουλεύσεως) ο μελετητής Γ.Θ.Τσεκούρας ξεδίπλωσε τις σκέψεις, προτάσεις και θέσεις του γραφείου για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του νέου δήμου.

ΕΝΤΥΠΩΣΗ προκάλεσε το γεγονός ότι σε αποστροφή της ενδιαφέρουσας αναλύσεώς του, εμμέσως πλην σαφώς, «κάρφωσε» όλους όσοι κάνουν λόγο για υπέρογκη αμοιβή του. «Όλο το ‘’μπάτζετ’’» -είπε- «δεν είναι 600.000 €, όπως κάποιοι λένε, αλλά μόλις 160.000. Από το ποσό αυτό, εμείς ως γραφείο έχουμε εισπράξει 130.000 €. Εάν συνεχιστεί αυτή η φημολογία, επιφυλάσσομαι. Επιφυλάσσομαι … για όποιον σπιλώσει το όνομά μου».

ΔΕΝ κατέληξε σε «συγκεκριμένα» συμπεράσματα η χθεσινή «διαβούλευση»... Προείπαμε ότι οι μηχανικοί της Νάξου ζήτησαν να «παγώσει» η διαβούλευση αλλά και η παραλαβή τής μελέτης Τσεκούρα.

Ας σημειωθεί ότι, προ εικοσιτετραώρων, οι του Συλλόγου Μηχανικών Νάξου, απέστειλαν προς τον οικείο δήμο μία επιστολή που οπωσδήποτε θα πρέπει να απασχολήσει όλους τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς. Αυτοδιοικητικούς και μη.

Οι σκέψεις και τα ερωτήματα του Συλλόγου Μηχανικών Νάξου επί της μελέτης «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) και Σχέδιο Οικιστικής Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΑΑΠ) Δήμου Νάξου» κατά γενική ομολογία είναι ενδιαφέρουσες. Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν: α) Η έλλειψη Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδόμησης της Χώρας και των χωριών, η έλλειψη θεσμοθετημένης προστασίας των ευαίσθητων περιοχών του Δήμου μας, η αβεβαιότητα για τους όρους και περιορισμούς δόμησης, οδηγούν σε μία χωρίς έλεγχο και κανόνες ανάπτυξη του νησιού πού πρέπει επιτέλους να σταματήσει, β) Η μελέτη με τις τότε παρατηρήσεις κατατέθηκε στο Δήμο τον Ιούλιο του 2008 και οι προτάσεις (κείμενα) στα τέλη του 2008.

Τί ήταν αυτό που οδήγησε την τότε δημοτική αρχή να παγώσει για δύο (2) ολόκληρα χρόνια μια τόσο σημαντική για την ανάπτυξη της Νάξου μελέτη και να μην ενημερώσει ως όφειλε ενδελεχώς και “επισταμένως” τον κόσμο και τους φορείς για το περιεχόμενο της; Γ) Γιατί βγήκε εσπευσμένα για διαβούλευση μερικές ημέρες μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, ενώ ήδη ο «Καλλικράτης» είχε αλλάξει τη διοικητική μορφή και του νησιού με άμεση επίδραση και στην περιοχή ακόμα της μελέτης; δ) Γιατί ο Δήμος προχωρά σήμερα στην «διαβούλευση» της Πέμπτης εσπευσμένα; Πιστεύει ότι όλοι είναι ενήμεροι (και ο ίδιος ακόμη) για όλες τις πτυχές της μελέτης που θα καθορίσει το μέλλον του Νησιού για πολλά χρόνια; ε) Γνωρίζει ο Δήμος ότι για να προχωρήσει η μελέτη και ακόμα-ακόμα για να αναρτηθεί απαιτείται πλέον (με πρόσφατη εγκύκλιο του ΥΠΕΧΩΔΕ) και ολοκληρωμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε); στ) Γνωρίζει ο Δήμος ότι η μελέτη δεν είναι ενήμερη με τις εγκυκλίους για την “Natura” , τις περιοχές υψηλής παραγωγικότητας και το χωροταξικό του Τουρισμού (ΦΕΚ 1138 Β’/2009); ζ) Ποιος θα μας πει τι άλλαξε από τον Ιούλιο 2008 μέχρι τον Οκτώβριο 2010 και η πρόταση των μελετητών που προχωράτε σε τελική διαβούλευση σήμερα καταργεί ουσιαστικά «παντελώς» την εκτός σχεδίου δόμηση στη Νάξο;». Και, καταλήγοντας, ανάμεσα στ’ άλλα, σημειώνουν: «Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα μας οδηγούν δυστυχώς στη σκέψη, ότι όπως το 2003 και το 2006, οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού του νησιού, σταμάτησαν λόγω ακραίων προτάσεων. (όπως κατεδάφιση νόμιμων υφιστάμενων κτισμάτων). Έτσι και τώρα με τη προτεινόμενη για «Διαβούλευση» μελέτη και τις ακραίες τις απαγορεύσεις (που οδηγούν σε ραγδαία υπανάπτυξη), η Νάξος θα χάσει μια ακόμα ευκαιρία να οργανώσει πολεοδομικά χωροταξικά και οικονομικά.

Για όλα αυτά κάνουμε έκκληση στην νέα δημοτική αρχή να σταματήσει τη «διαβούλευση » - «παραλαβή» της παραπάνω μελέτης και να αντιμετωπίσει άμεσα και συνολικά για όλο το νέο Δήμο το σημαντικό αυτό θέμα.

Οι μηχανικοί του νησιού θα είναι στη διάθεση του Δήμου προς κάθε τέτοια προσπάθεια.

Να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος».

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Απόστολος Ψαρράς, εμφανώς εκνευρισμένος, από το βήμα του «Ι. Καμπανέλλης», μεταξύ άλλων, παρατήρησε: «Εμείς, είμαστε εδώ! Και είμαστε εδώ, για να αποφασίσουμε από κοινού γι’ αυτό το μεγάλο θέμα. Όμως, αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι ‘’ξαφνικά βγήκαμε στη διαβούλευση’’. Στο δήμος μας, μόνο τρεις (3) προτάσεις λάβαμε για το Γ.Π.Σ. Δεν το ‘’κουκουλώσαμε’’ όμως το θέμα. Το βγάλαμε στο φως. Η προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν ενημέρωσε κανέναν εγκαίρως...».

*Μετά την ολοκλήρωση της διαβουλεύσεως, το Γραφείο Τσεκούρα αναμένεται να επεξεργαστεί τις χιλιοειπωμένες, κατά καιρούς, προτάσεις και σε συνεργασία -με βάση τις κυβερνητικές οδηγίες/εντολές- θα καταλήξει στο τελικό/οριστικό Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο – ΣΧΟΑΑΠ, που ουσιαστικά απασχολεί το νησί μας από το 2002.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου