Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Πράσινος "καφές" μετά τον γαλάζιο "γάμο"...

Ενός (πολιτικού) «γάμου» -ή, άλλως, μίας συνενώσεως-, μύρια έπονται… Η συνένωση των υποψήφιων δημοτικών συνδυασμών «Στροφή στο μέλλον» (του Μανώλη μαργαρίτη) και «Δημοτική δράση» (του Δημήτρη Λιανού) ασφαλώς και προβληματίζει έντονα την Τοπική Οργάνωση ΠαΣοΚ. Οι λόγοι ευνόητοι…

Στην περίπτωση των κ. Μαργαρίτη και Λιανού που έχουν «γαλάζιες» πολιτικές καταβολές, η «γαλάζια» Τοπική ήταν εκείνη που συνέβαλε τα μέγιστα στη συνένωση/συγχώνευση των συνδυασμών/ψηφοδελτίων των. Γεγονός που αναγνωρίζεται από την πλειονότητα των κορυφαίων στελεχών τόσο της «Στροφής» όσο και της «Δράσης», καθώς και από τη συντριπτική πλειονότητα τού κόσμου που ευθαρσώς έχει ταχθεί στο πλευρό Μαργαρίτη και Λιανού.

Στην περίπτωση των κ. Μαράκη και Γρυλλάκη των οποίων οι καταβολές οι π0ολιτικές είναι «πράσινες», η «πράσινη» Τοπική ήταν εκείνη που προ μηνών προσπάθησε να τους «παντρέψει», χωρίς όμως επιτυχία. Και τούτο διότι, ο μεν Νίκος Μαράκης δήλωνε αμετακίνητος στις θέσεις και απόψεις του ως προς την υποψηφιότητά του, μιλώντας, προφανώς, από θέση ισχύος (εν ενεργεία δήμαρχος, γαρ…), ο δε Θανάσης Γρυλλάκης, αν και διαλλακτικότερος, δεν έδειξε σε καμία των περιπτώσεων διατεθειμένος να θέσει εαυτόν υπό την «ομπρέλα» του μεγάλου αντιπάλου του…

Μετά (και) τις τελευταίες εξελίξεις που προφανώς καθιστούν ισχυρότερο, από κάθε άλλη φορά, το «συνενωμένο ψηφοδέλτιο», ευνόητο είναι οι των δύο Τοπικών Οργανώσεων ΠαΣοΚ να κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα», αν μη τι άλλο, για τον λόγο ότι δεν μπόρεσαν να συνενώσουν τα ψηφοδέλτια «Συμπαράταξη» (του Νίκου Μαράκη) και «Συμπολιτεία» (του Θανάση Γρυλλάκη). Για λόγους εγωισμού και μόνο, οι «πράσινες» Τοπικές θα πρέπει να αισθάνονται άβολα. Και, βεβαίως, εξετάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις υπό το πρίσμα τού «κομματικού συμφέροντος», έχουν κάθε λόγο να είναι στο προσκήνιο -που όντως είναι στο προσκήνιο-, αναζητώντας τη «χρυσή τομή» στο πρόβλημα της ώς έναν βαθμό (ανησυχητικό), διάσπασης τού τοπικού ΠαΣοΚ.

Οπωσδήποτε, τα του, κατ’ άλλους, διχοτομημένου τοπικού ΠαΣοΚ, τούτη την κρίσιμη προεκλογική περίοδο, πρέπει να απασχολούν και έντονα να προβληματίζουν και τον ίδιο τον υφυπουργό Ανάπτυξης Παναγιώτη Ρήγα, ο οποίος προ εβδομάδων τασσόταν ανεπιφύλακτα υπέρ τού κ. Μαράκη, στηλιτεύοντας μάλιστα τα της επιλογής Γρυλλάκη να κατεβάσει δικό του ψηφοδέλτιο στις δημοτικές εκλογές τού προσεχούς Νοεμβρίου, αλλά και τα των επιλογών κορυφαίων στελεχών τού τοπικού ΠαΣοΚ, που δήλωναν ένθερμοι υποστηρικτές τής υποψηφιότητας Γρυλλάκη.

Με βάση όλα τα παραπάνω εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι επικρατεί αναβρασμός στις τάξεις των «πράσινων» ψηφοφόρων, και, βεβαίως, στους κόλπους τής Τοπικής οργάνωσης ΠαΣοΚ Νάξου, αλλά και στα «στρατόπεδα» των κ. Μαράκη και Γρυλλάκη. Έκδηλη δε είναι η επιθυμία τών της «πράσινης» Τοπικής να επιδιώξουν να οδηγήσει σε (πολιτικό) «γάμο» -ανάλογο με αυτόν που έκαναν, προ εικοσιτετραώρων, οι κ. Μαργαρίτης και Λιανός-, τους κ. Μαράκη και Γρυλλάκη, αφού κάτι τέτοιο, άλλωστε, αποτελεί επιθυμία και της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα τού Κινήματος που έχει την έδρα της στην Αθήνα. Στ πλαίσιο αυτής τής προσπάθειας, απανωτές είναι εδώ και μερικές ημέρες οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ στελεχών τής «Πεδινής Τοπικής» (σ.σ.: Δήμου Νάξου) και της «Ορεινής» (Δήμος Δρυμαλίας)… Δεν αποκλείεται δε μέσα στις επόμενες ώρες να επιδιώξουν και νέα συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας, εικάζεται πως είναι πολύ πιθανόν να προταθεί «τρίτο πρόσωπο» υπό την «ομπρέλα» τού οποίου θα κληθούν να συνυπάρξουν οι κ. Μαράκης και Γρυλλάκης. Πρόκειται για εικασία, επαναλαμβάνουμε, που όμως εάν την επιβεβαιώσουν οι εξελίξεις δεν θα πρέπει να αιφνιδιάσει (τον) κόσμο, και δη τον «πράσινο»…

Ο «υπεράνω» τού «πράσινου καφέ»

Ποιος μπορεί να είναι ο «υπεράνω» που ενδέχεται να προκύψει από τον «πράσινο καφέ» που καθημερινά επιδιώκουν να … απολαμβάνουν οι των δύο Τοπικών του ΠαΣοΚ;

Πιστεύουν οι των δύο τοπικών Οργανώσεων τού Κινήματος στο νησί μας ότι - από τη στιγμή που δεν είναι στις προθέσεις Μαράκη να δεχθεί, κατά το κοινώς λεγόμενο, «καπέλωμα» από τον Γρυλλάκη, αλλά και σ’ αυτές τού τελευταίου να συμπαραταχθεί σε κοινό ψηφοδέλτιο τού οποίου επικεφαλής να είναι ο νυν δήμαρχος Νάξου-, η μοναδική λύση είναι να προταθεί «τρίτο πρόσωπο», ένας «υπεράνω» και των δύο (προαναφερθέντων) υποψηφίων, ως επικεφαλής τού ενιαίου «πράσινου» ψηφοδελτίου.

Σε κάθε περίπτωση, και με βάση τις τελευταίες πληροφορίες τού υπογράφοντος, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, «αφού η αντίστροφη μέτρηση για την κάλπη τής 7ης Νοεμβρίου έχει ήδη αρχίσει…».

Εάν στη διάρκεια των συζητήσεων που γίνονται μεταξύ των στελεχών των δύο «πράσινων» Τοπικών Οργανώσεων «βγει» το όνομα τού «υπεράνω», είναι βέβαιον ότι θα κληθούν σε μια ευρεία σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων και των δύο Τ.Ο. να δώσουν το «παρών» τόσο ο κ. Μαράκης όσο και ο κ. Γρυλλάκης.

Ανεξαρτήτως όλων των παραπάνω αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι θεωρείται πολύ δύσκολο να συμφωνήσει ο δήμαρχος Νάξου να υιοθετήσει τη λύση τού «υπεράνω»/«τρίτου προσώπου» -που θα φέρει τη συνένωση-, αφού εξακολουθεί να δηλώνει ότι είναι ο νυν δήμαρχος, ο οποίος έχει πάρει το χρίσμα από το κυβερνών κόμμα, και εξ αυτού έχει κάθε λόγο να θέλει να είναι επικεφαλής τού «πράσινου» ψηφοδελτίου στις δημοτικές εκλογές. Τούτο, σε κάθε ευκαιρία, άλλωστε διατυμπανίζει και ο ίδιος.

Μία σημαντική παράμετρος που οπωσδήποτε θα πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας είναι και αυτή που έχει να κάνει με τη διαμάχη που προσφάτως ξέσπασε μεταξύ των κ. Μαράκη και του Φουτάκογλου. Οι επιστολές που δημοσίως αντήλλαξαν οι δύο άνδρες, άμβλυναν το ρήγμα στις σχέσεις τους, και ως εκ τούτου το ρήγμα ανάμεσα στις δύο δημοτικές παρατάξεις. Όπως είναι γνωστό, ο άλλοτε αντιδήμαρχος Νάξου υποστηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητα Γρυλλάκη. Και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα «κατεβάσει» υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο τής «Συμπολιτείας».



Ο κ. Ρήγας

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Παναγιώτης Ρήγας, τηρεί «σιγή ιχθύος» εδώ και μερικές εβδομάδες… Από την ημέρα δε που υπουργοποιήθηκε, δίνει την εντύπωση πως δεν ασχολείται με τις «εκλογές στη Νάξο». Τούτο όμως δεν ισχύει. Οπωσδήποτε και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Οπωσδήποτε και έχει ενημέρωση για όλα όσα λαμβάνουν χώρα στο ΠαΣοΚ Νάξου, του οποίου ψηφοφόροι όχι αδίκως υποστηρίζουν ότι «περνά δύσκολες ώρες»… Πάντως, ουδείς μπορεί μετά βεβαιότητας να ισχυριστεί ότι ο κ. Ρήγας, που κατά τον πρώτο καρό τής προεκλογικής περιόδου είχε ανοίξει τα «χαρτιά» του υπέρ τού κ. Μαράκη, θα αποφασίσει να πάρει θέση στο έτσι κι αλλιώς υπαρκτό πρόβλημα που έχει το Τοπικό ΠαΣοΚ προκειμένου να «κλείσει» το ρήγμα στις σχέσεις Μαράκη - Γρυλλάκη. Άλλωστε το πρόσφατο παρελθόν του σε αυτή την «αντιπαλότητα», δεν του το επιτρέπει.. Δεν ήσαν λίγες οι φορές που εξαπέλυσε κατά μέτωπον επιθέσεις εναντίον Γρυλλάκη.

Περιμένει, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, να πληροφορηθεί το αποτέλεσμα των προσπαθειών των δύο Τοπικών του ΠαΣοΚ, και εάν και εφόσον διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλές και σοβαρές πιθανότητες «να τα βρουν», με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι Νάξου, τότε και μόνο τότε θα έρθει να «δέσει» την κοινή τους κάθοδο στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Ας αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι εκ της θέσεώς του πλέον ο κ. Ρήγας, θα επιδιώξει το γεφύρωμα τού χάσματος που υπάρχει στις σχέσεις Μαράκη-Γρυλλάκη, αφού το ζητούμενο για το Κίνημα δεν είναι το Κίνημα να βγει κερδισμένο από την κάλπη του «Καλλικράτη»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου