Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ...ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΑ ΜΕΡΕΜΕΤΙΑ


ΔΕΝ πρόκειται να προδικάσω το αποτέλεσμα τής δουλειάς που γίνεται τούτες τις ημέρες για την αποκατάσταση τής ταράτσας του 1ου Γυμνασίου Χώρας Νάξου. Και κρίνω πως θα ήταν άστοχο -και οφείλω να το ξεκαθαρίσω αυτό- να προβώ, σε χρονική περίοδο κρίσιμη (σ.σ.: αφού το κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας δεν θ’ αργήσει να χτυπήσει για πρώτη φορά για τη σχολική χρονιά 2010-2011), σε χαρακτηρισμούς του τύπου «δεν γίνεται δουλειά σωστή» ή πως «γίνεται δουλειά-μπάλωμα» και άλλα τέτοια πολλά και ανεύθυνα…


Προσπάθεια καταβάλλεται για το μάζεμα και συμμάζεμα μιας ταράτσας που είναι προβληματική. Μιας ταράτσας που το φθινόπωρο πέρυσι είχε μετατραπεί σε λίμνη. Οι υδρορροές της ήσαν βουλωμένες. Τώρα, δεν γνωρίζω σε τι κατάσταση είναι…

Το ζητούμενο είναι ένα: Το 1ο Γυμνάσιο Νάξου χρειάζεται ένα τσουβάλι λεφτά για να γίνει σχολείο σωστό, σχολείο κατάλληλο. Γιατί ούτε το ένα είναι ούτε το άλλο… Και με τα λεφτά που επενδύει τούτη την εποχή ο Δήμος Νάξου σ’ αυτό (σ.σ.: 50.000 ευρώ) εκτιμώ ότι γίνεται δουλειά με ημερομηνία λήξεως.

Σε κάθε περίπτωση με πενήντα χιλιάρικα δεν «μαζεύεται» αυτό το σχολικό συγκρότημα με τα ποικιλόμορφα κτηριακά προβλήματα (ελλείψεις, ακαταλληλότητες και επικινδυνότητες).

Με αφορμή και αιτία την παρατήρηση που έκανε κατά την διάρκεια τής τελευταίας συνεδρίασης τού Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου ο επικεφαλής τής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Νάξου, αντιδήμαρχος Βαγγέλης Βάλλης, η «Κ» ανέσυρε από το αρχείο της απανωτά ρεπορτάζ τής τελευταίας διετίας 2008, ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε και για οποία ουδέποτε και από κανέναν διαψεύστηκαν ως ανακριβή ή αναληθή…

Η σημερινή μας αναφορά αποτελεί απάντηση σε όλους όσοι ισχυρίζονται ότι ο άλλοτε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης δεν έδωσε λεφτά για την αποκατάσταση του 1ου Γυμνασίου. Ο κ. Στυλιανίδης έδωσε χρήματα. Έβγαλε κονδύλι χοντρό για την συνολική αντιμετώπιση των ποικιλόμορφων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το εν λόγω σχολείο. Όμως, τα 662.000 ευρώ, που μπήκε στα ταμεία του Ο.Σ.Κ., δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ. Και συνέβη αυτό, διότι ο Δήμος Νάξου, το Επαρχείο Νάξου και η Νομαρχία Κυκλάδων ολιγώρησαν. Δεν πήραν πάνω τους την ευθύνη να εκπονήσουν την σχετική μελέτη και να έχουν και την επίβλεψη του έργου, μάλιστα…

Ξεκαθαρίζουμε στο σημείο αυτό: Την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο β’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Νομαρχία Κυκλάδων και το Επαρχείο Νάξου. Άλλωστε οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Ν.Α. ήσαν και είναι καλύτερα στελεχωμένες από αυτές του Δήμου Νάξου. Το κονδύλι πάντως, των 662.00 ευρώ με ευθύνη και των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης «θάφτηκε»…

Το θέμα που απασχολεί τους μαθητές, τους καθηγητές αλλά και τους γονείς και κηδεμόνες του 1ου Γυμνασίου είναι να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το περί ου ο λόγος ιστορικό κτήριο. Και πασιφανές είναι ότι με 50.000 ευρώ δουλειά σοβαρή και ικανή να δώσει λύσεις στα σοβαρότατα προβλήματα του 1ου Γυμνασίου, δεν μπορεί να γίνει…

Το μπάλωμα όσο καλό και να ‘ναι, δεν παύει να είναι μπάλωμα. Αυτό έχουμε να πούμε, εμείς.

-Ας αναζητήσουμε το κονδύλι που έβγαλε προ ετών και που έδωσε στο Ο.Σ.Κ. για λογαριασμό του 1ου Γυμνασίου Νάξου, ο κ. Στυλιανίδης.

Ας θυμηθούμε παλιότερα ρεπορτάζ τής «Κ», που περιγράφουν αλήθειες…

23 Μαρτίου 2009

Όπως ο ...διάβολος το λιβάνι, δείχνουν να φοβούνται την ανάληψη εκπόνησης της μελέτης που αφορά στην αποκατάσταση-επισκευή του ιστορικού 1ου Γυμνασίου Νάξου, ο Δήμος Νάξου και η Νομαρχία Κυκλάδων. Τα χρήματα υπάρχουν, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2008 και όμως ουδείς αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας το έργο.

Τα λεφτά υπάρχουν. Και είναι σε συγκεκριμένο κωδικό μάλιστα… Το θέμα όμως –το μείζονος/καθοριστικής σημασίας που έχει να κάνει με την «Αναβάθμιση – Επισκευή 1ου Γυμνασίου Χώρας Νάξου», φαντάζει να είναι … στοιχειωμένο.

Ο τέως υπουργός Εθνικής παιδείας και Θρησκευμάτων υπέγραψε την σχετική απόφαση το φθινόπωρο του 2008, όμως έκτοτε το κορυφαίο αυτό θέμα έχει γίνει «μπαλάκι» και πηγαινοέρχεται μεταξύ Δήμου Νάξου και Νομαρχίας Κυκλάδων.

«Δεν» ο ένας…, «δεν» ο άλλος!...

…Και «σέρνεται» ένα καίριας σημασίας κεφάλαιο.

…Και, ως εκ τούτου, επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια εκατοντάδων μαθητών η σάπια στέγη του 1ου Γυμνασίου. Ο κίνδυνος να «κρεμάσει» είναι μεγάλος. Μπετόβεργες και σίδερα έχουν γίνει ένα «κάρβουνο» με τα τσιμέντα…

Ωρύονται οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών. Όπως και οι εκατοντάδες μαθητές. Όπως και οι δεκάδες εκπαιδευτικοί…

Ποιος έχει την ευθύνη για την ώς ένα βαθμό δυσερμήνευτη αυτή καθυστέρηση/κωλυσιεργία;

Γιατί το έργο δεν λέει να ξεκινήσει;

Υπάρχουν τα περιθώρια να περιμένουμε; Θα αντέξει η ταράτσα. Ή, μήπως, θα γίνουμε μάρτυρες τραγικών εξελίξεων;

Τα όμβρια ύδατα εισρέουν από παντού σχεδόν παντού μέσα στο Γυμνάσιο.

Καταρρέει το ιστορικό 1ο Γυμνάσιο Νάξου, το διαπιστώνουμε αυτό καθημερινά και όμως το μπαλάκι των αρμοδιοτήτων ή ευθυνών, αν θέλετε, αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι χέρια…

Νισάφι πια…

Ε. Στυλιανίδης/φθινόπωρο 2008

Αφού άκουσε τις παρατηρήσεις των εκπροσώπων των φορέων, κατά την τελετή εγκαινίων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Νάξου (13 Σεπτεμβρίου), ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης σημείωσε:

«Ο νομός σας είναι ο 32ος που επισκεπτόμαστε και ο σκοπός μας είναι να ακούσουμε από σας τα προβλήματα και να έχουμε συνεργασία για τα ζητήματα της εκπαίδευσης που σας απασχολούν.»

Αυτή την στιγμή, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τη Νομαρχία και τους δήμους των Νησιών για να καλύψει τις μεγάλες στεγαστικές ανάγκες, και με στόχο να παρακαμφθούν όλες οι καθυστερήσεις και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που τόσα χρόνια κωλυσιεργούσαν τα έργα για την εκπαίδευση στο νομό, πήρε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.



662.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑΞΟΥ

Η μεγάλη είδηση την οποία υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα όλοι οι παραβρισκόμενοι ήταν ότι εγκρίθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου με υπουργική απόφαση το ποσό των 662.000 ευρώ για την ολοκληρωμένη επισκευή του 1ου Γυμνασίου Νάξου (μία ανακοίνωση που την είχαμε προβλέψει), έγκριση κατασκευής σχολικής βιβλιοθήκης στο Γυμνάσιο Νάξου. Μία αναγγελία η οποία προκάλεσε μέσα στις επόμενες ημέρες αίσθηση και συζητήθηκε έντονα (θετικά πάντα), στην εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού, καθώς όλα συνηγορούσαν στην επίλυση του προβλήματος που επί σειρά πολλών ετών ταλανίζει τους μαθητές, τους γονείς και τους κηδεμόνες τους αλλά και τους εκπαιδευτικούς.

Μάλιστα ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ήδη έχουν ελεγχθεί τα 700 από τα 812 σχολεία που είναι κατασκευασμένα πριν το 1959, από άποψη σεισμικότητας. «Υπάρχει διάθεση να δούμε αν υπάρχουν ανάγκες για την συντήρησή τους να προχωρήσουμε σε προ-γραμματική συμφωνία με τον δήμο Νάξου και την Νομαρχία και να καλύψουμε τα έκτακτα αυτά έξοδα.» Ο δήμαρχος Νάξου Νίκος Μαράκης περιχαρής, σε πρώτο χρόνο, απάντησε «Είναι πράγματι πολύ θετικές οι εξελίξεις που πρωτίστως αφορούν στην επισκευή του 1ου, αφού και ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων Ο.Σ.Κ.) διαπίστωσε και κατενόησε την μεγάλη ανάγκη συντήρησής του…». Και πρόσθεσε: «Θα σας εκμυστηρευθώ κύριε υπουργέ, ότι όταν άκουσα ότι θα μας επισκεφθείτε, σκέφτηκα ότι η επίσκεψή σας θα έχει τον χαρακτήρα μίας τυπικής διαδικασίας για τα εγκαίνια. Μετά από την παρουσία σας, μετά από όλα αυτά που είπατε και ακούσαμε, εκτιμούμε ότι η παρουσία σας ήταν πάρα πολύ θετική για τη Νάξο και σαν τέτοια καταγράφεται. Ελπί-ζουμε, αυτά που είπαμε, να μην φύγουν από το μυαλό σας και σε άλλη ευκαιρία να μπορέσουμε να κάνουμε εφαρμογή και υλοποίηση».



Το έγγραφο – λεφτά…

(24.09.’09, αποκλειστικό δημοσίευμα της «Κυκλαδικής»)

Για το Γυμνάσιο λοιπόν της Χώρας -ένα θέμα που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια την εκπαιδευτική κοινότητα στο νησί μας-, ο υπουργός Παιδείας είχε στο ντοσιέ του την από 10 Σεπτεμβρίου απόφασή του (σ.σ.: με αριθμό πρωτοκόλλου 115742/ΣΤ1). Στο Δια Ταύτα της αποφάσεως αυτής, αναφέρονται τα εξής:

«Αποφασίζουμε: Αναθέτουμε στον Ο.Σ.Κ. Α.Ε. όλες τις διαδικασίες και ενέργειες που απαιτούνται για την μελέτη, κατασκευή και επίβλεψη του έργου της αναβάθμισης του 1ου Γυμνασίου Χώρας Νάξου.

Η χρηματοδότηση του ανωτέρω έργου θα βαρύνει τις πιστώσεις του έργου με αριθμό 199ΣΕ04760004 της ΣΕ 047/6 του Ο.Σ.Κ. Α.Ε.

Ο Ο.Σ.Κ. Α.Ε. έχει την δυνατότητα να συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με την Ν.Α. Κυκλάδων ή τον Δήμο Νάξου».

*Η παραπάνω απόφαση κοινοποιήθηκε στον Ο.Σ.Κ., στον Δήμο Νάξου, στην Δ/νση Α/βάθμιας Εκπ/σης και στην Ν.Α. Κυκλάδων».

* «Με βάση τα παραπάνω», σημειώναμε τότε, «όλα είναι έτοιμα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναβάθμιση –όπως αναφέρει ο υπουργός Παιδείας-, του 1ου Γυμνασίου Νάξου».

ΕΚΤΟΤΕ κύλησε το νερό στ’ αυλάκι, όμως δεν έφτασε ποτέ στον μύλο…

Άρχισαν τα χρονοβόρα πηγαινέλα, θα λέγαμε, που αφορούν στην ανάληψη (από ποιον άραγε;) σύνταξης της σχετικής μελέτης, μεταξύ των Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Νάξου και Νομαρχίας Κυκλάδων…

Με το από 15.12.2008 επείγον έγγραφό του (αρ. πρωτ. 10293), ο Δήμος Νάξου απευθύνεται προς τον Ο.Σ.Κ. Α.Ε. Έγγραφο που κοινοποίησε στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων (Γραφείο νομάρχη Δ. Μπάιλα) και στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων (Επαρχείο Νάξου), έπαρχο Βασίλη Κορρέ.

Να, πώς έχει το σημαντικό αυτό έγγραφο, που υπογράφεται από τον δήμαρχο Νάξου Νίκο Μαράκη:

«Αναφορικά με το (β) σχετικό έγγραφό σας και τα αναφερόμενα σε αυτό, έχοντας υπόψη την (α) σχετική Υπουργική Απόφαση και προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την υλοποίηση, κατ’ αρχήν, της μελέτης του έργου του θέματος, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε τους όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς και σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης, προκειμένου στη συνέχεια να συζητηθεί και να ληφθεί αρμοδίως απόφαση.

Όπως αναφέρεται στην (α) σχετική απόφαση, ο Ο.Σ.Κ. Α.Ε. έχει τη δυνατότητα να συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων ή τον Δήμο Νάξου.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων στην οποία κοινοποιείται το παρόν και εφόσον τελικά είναι δεδομένο το γεγονός Σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με τον Ο.Σ.Κ. Α.Ε., παρακαλείται και λόγω αρμοδιότητας για τη διερεύνηση της ανάθεσης, επίβλεψης και παρακολούθησης της εν λόγω μελέτης, καθότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Νάξου έχει μειωμένη δυναμικότητα και δυνατότητα, καθώς και υπερβολικό φόρτο εργασίας».

Η Ν.Α. Κυκλάδων

Στις 8 Ιανουαρίου 2009 η Ν.Α. Κυκλάδων (υπογραφή, Δημ. Μπάιλας) απευθύνει το με αρ. πρωτ. 6017, παρακάτω έγγραφο στο Επαρχείο Νάξου. Έγγραφο που κοινοποίησε στο Δήμο Νάξου.

Το Επαρχείο Νάξου το παρέλαβε στις 13 Ιανουαρίου 2009, δίδοντάς του αρ. πρωτ. 18

«Σε ό,τι αφορά το παραπάνω σχετικό, σας γνωρίζουμε ότι συμφωνούμε με την επίβλεψη της αναφερόμενης μελέτης υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών».

Σημείωση:

15.01.2009 (Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσαγκλή).

- «Δεν έχει απαντήσει ο Ο.Σ.Κ. στον Δήμο Νάξου σχετικά με προϋποθέσεις κ.λπ. σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης που είχε ζητηθεί από Δήμο με το 10293/15-12-2008 σχετ. έγγραφο.

Αναμένεται η απάντηση του Ο.Σ.Κ., ώστε αναλόγως να ληφθεί απόφαση για σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης (ΠΣ) από τον Δήμο ή Ν.Α.Κ.

Όταν θα οριστικοποιηθεί με ποιον φορέα θα γίνει η Π.Σ. για την μελέτη, τότε θα είναι δυνατόν να προχωρήσει και η επίβλεψη της μελέτης και ο ορισμός των επιβλεπόντων».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Δ/νση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Επαρχείου δύσκολα θα αναλάβει την επίβλεψη της (προαναφερθείσας) μελέτης. Μια μελέτη που ουδείς (Δήμος Νάξου ή Νομαρχία Κυκλάδων) αναλαμβάνει να την συντάξει…

Το όλο θέμα οπωσδήποτε και προκαλεί έντονη ανησυχία στις τάξεις όλων όσοι γνωρίζουν σε ποια κατάσταση είναι οι κτηριακές εγκαταστάσεις του 1ου Γυμνασίου. Είναι ετοιμόρροπο. «Το ‘κοτετσόσυρμα’ δεν πρόκειται να το ‘κρατήσει’ όρθιο», σχολίαζε προ ημερών αγανακτισμένος γονέας…

«Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι»…

Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι… Και αναφερόμαστε στους αιρετούς του Α’ βαθμού Τ.Ο. αλλά κα στους συναδέλφους τους του Β’ βαθμού…

Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι βουλευτές του νομού…

Ας πάρουν πρωτοβουλίες «στην τελική» όλοι όσοι εκπροσωπούν πολιτικές παρατάξεις και κόμματα στην Νάξο… Άλλωστε, και αυτοί έχουν παιδιά στο 1ο Γυμνάσιο της Χώρας.

Η μεγάλη πρόκληση είναι εδώ: Βγάλτε τώρα τα λεφτά από το συρτάρι (αφού υπάρχουν), κάντε χωρίς άλλες χρονοτριβές την ανάθεση της μελέτης, κάντε την επίβλεψη και πιάστε δουλειά…

Εάν για οποιοδήποτε λόγο τα λεφτά χαθούν, εμείς θα φταίμε…



2008/Αργά το φθινόπωρο…

Γράφαμε αργά το φθινόπωρο του 2008 για το 1ο Γυμνάσιο Νάξου: «Οξύνονται/διογκώνονται, ημέρα με την ημέρα, τα κτηριακά προβλήματα, για το 1ο Γυμνάσιο Νάξου. Τα λεφτά υπάρχουν. Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση του ιστορικού 1ου Γυμνασίου τής Χώρας Νάξου;

Το 1ο Γυμνάσιο τής Χώρας είναι ένα θέμα- πρόβλημα τεράστιο, που απασχολεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια την Εκπαιδευτική/Σχολική Κοινότητα τής Νάξου. Απασχολεί και προβληματίζει έντονα, εκατοντάδες μαθητές, γονείς και κηδεμόνες.

Ποικιλόμορφα είναι τα ιδιαίτερα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιστορικότερο αυτό δημόσιο διδακτήριο του νησιού μας.

Ετοιμόρροπο είναι…

Η στέγη του είναι σε κάκιστη κατάσταση…

Οι εσωτερικοί του χώροι, είναι άσχημα και επικίνδυνα, μάλιστα, στραπατσαρισμένοι...

Άδειο από μαθητές και καθηγητές σαν είναι, φαντάζει σχολειό ερειπωμένο…

Να καταρρεύσει έτοιμη είναι η στέγη του, την ώρα που πάνω από τα κεφάλια μαθητών και καθηγητών, «φεύγουν» απειλητικά οι σοβάδες...

«Είναι απορίας άξιο που δεν έχουν σημειωθεί ατυχήματα σοβαρά, κατά τα τελευταία χρόνια, όταν οι τοίχοι του αρχίσανε να μαδάνε πάνω από τα κεφάλια των παιδιών μας», μας έλεγε, προ καιρού, αγανακτισμένος γονέας.

Οι όποιες πρωτοβουλίες και ενέργειες που, κάποια στιγμή, στο πρόσφατο παρελθόν, για την αποκατάστασή του, ξεκίνησαν, έμειναν (δυστυχώς) στη μέση…

Μπορεί να «κόπηκε» από το φθινόπωρο του 2008 κονδύλι -από τον τότε υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδη Στυλιανίδη-, «για την πλήρη αποκατάστασή του», όμως τα πάντα λες και είναι στον αέρα ακόμη και σήμερα… Ποτέ δεν ξεκίνησε η αποκατάσταση του σχολειού αυτού που, επί δεκαετίες ολόκληρες υπηρέτησε, και εξακολουθεί και στις μέρες μας να υπηρετεί, τις ανάγκες εκατοντάδων μαθητών σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως…

Τα τελευταία νέα, θέλουν μηχανικούς, εμπειρογνώμονες και άλλους να κάνουν μέσα στις επόμενες ημέρες αυτοψία στον χώρο, για να καταγράψουν τα προβλήματα, τις ανάγκες, τις ακαταλληλότητες, τις φθορές και ανεπάρκειες του κτηρίου ολόκληρου.



Η επένδυση…

Η μεγάλη είδηση την οποία υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα όλοι οι παρευρισκόμενοι στην διάρκεια των εγκαινίων του 3ου Δημοτικού Σκολείου Χώρας, πέρσι το φθινόπωρο, ήταν ότι εγκρίθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου με υπουργική απόφαση το ποσό των 662.000 ευρώ για την ολοκληρωμένη επισκευή του 1ου Γυμνασίου Νάξου.

Από τα χείλη του ιδίου του κ. Στυλιανίδη, έγινε γνωστό «το καλό (αυτό) νέο»...

Το ελπιδοφόρο και ζωτικής σημασίας, για το 1ο Γυμνάσιο της Χώρας, νέο (είδηση), προκάλεσε τότε, και για αρκετές εβδομάδες, αίσθηση… Και συζητήθηκε έντονα (και θετικά/καλά), στην Εκπαιδευτική Κοινότητα του νησιού, καθώς όλα συνηγορούσαν στην επίλυση του προβλήματος που, επί σειρά πολλών ετών, ταλανίζει εκατοντάδες μαθητές, γονείς, κηδεμόνες και δεκάδες εκπαιδευτικούς.

Μάλιστα ο κ. Στυλιανίδης είπε, τότε, ότι «ήδη έχουν ελεγχθεί τα 700 από τα 812 σχολεία που είναι κατασκευασμένα πριν το 1959, από άποψη σεισμικότητας. Υπάρχει διάθεση να δούμε αν υπάρχουν ανάγκες για την συντήρησή τους, για να προχωρήσουμε σε προγραμματική συμφωνία με τον Δήμο Νάξου και την Νομαρχία και να καλύψουμε τα έκτακτα αυτά έξοδα».

Ο δήμαρχος Νάξου Νίκος Μαράκης, περιχαρής, σε πρώτο χρόνο, απάντησε: «Είναι πράγματι πολύ θετικές οι εξελίξεις που πρωτίστως αφορούν στην επισκευή του 1ου Γυμνασίου της Χώρας, αφού και ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων (Ο.Σ.Κ.) διαπίστωσε και κατενόησε την μεγάλη ανάγκη συντήρησής του…». Και πρόσθεσε: «Θα σας εκμυστηρευθώ, κύριε υπουργέ, ότι όταν άκουσα ότι θα μας επισκεφθείτε, σκέφτηκα ότι η επίσκεψή σας θα έχει τον χαρακτήρα μίας τυπικής διαδικασίας για τα εγκαίνια. Μετά από την παρουσία σας, μετά από όλα αυτά που είπατε και εμείς ακούσαμε, εκτιμούμε ότι η παρουσία σας ήταν πάρα πολύ θετική για τη Νάξο και σαν τέτοια καταγράφεται. Ελπίζουμε, αυτά που είπαμε, να μην φύγουν από το μυαλό σας και σε άλλη ευκαιρία να μπορέσουμε να κάνουμε εφαρμογή και υλοποίηση».

Από τον Σεπτέμβριο του ’08, είχε ληφθεί η απόφαση…

Ο βορειοελλαδίτης υπουργός, είχε, λένε οι πληροφορίες μας, στον φάκελό του, την από 10 Σεπτεμβρίου απόφασή του (σ.σ.: με αριθμό πρωτοκόλλου 115742/ΣΤ1), η οποία αναφερόταν στην επένδυση των 662.000 ευρώ στο ιστορικό Γυμνάσιο της Χώρας, απόφαση που έκανε γνωστή στον κόσμο της Νάξου, λίγες εβδομάδες αργότερα.

Στο ‘’Δια Ταύτα’’ της συγκεκριμένης αποφάσεως, αναφέρονται τα εξής:

«Αποφασίζουμε: Αναθέτουμε στον Ο.Σ.Κ. Α.Ε. όλες τις διαδικασίες και ενέργειες που απαιτούνται για την μελέτη, κατασκευή και επίβλεψη του έργου της αναβάθμισης του 1ου Γυμνασίου Χώρας Νάξου.

Η χρηματοδότηση του ανωτέρω έργου θα βαρύνει τις πιστώσεις του έργου με αριθμό 1999ΣΕ04760004 της ΣΕ 047/6 του Ο.Σ.Κ. Α.Ε.

Ο Ο.Σ.Κ. Α.Ε. έχει την δυνατότητα να συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με την Ν.Α. Κυ-κλάδων ή τον Δήμο Νάξου».

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό, τα παρακάτω:

1. Η παραπάνω απόφαση κοινοποιήθηκε στον Ο.Σ.Κ., στον Δήμο Νάξου, στην Δ/νση Α/βάθμιας Εκπ/σης και στην Ν.Α. Κυκλάδων».

2. «Με βάση τα παραπάνω», όλα ήταν έτοιμα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναβάθμιση -όπως άλλωστε ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας-, του 1ου Γυμνασίου Νάξου».

Έκτοτε κύλησε το νερό στ’ αυλάκι, όμως δεν έφτασε ποτέ στον μύλο…

Άρχισαν τα χρονοβόρα πηγαινέλα, θα λέγαμε, που αφορούν στην ανάληψη (από ποιον άραγε;) σύνταξης της σχετικής μελέτης, μεταξύ των Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Νάξου και Νομαρχίας Κυκλάδων…



Δήμος Νάξου: Το έγγραφο Μαράκη

Με το από 15.12.2008 επείγον έγγραφό του (αρ. πρωτ. 10293), ο Δήμος Νάξου, απευθύνεται προς τον Ο.Σ.Κ. Α.Ε. Έγγραφο που, μάλιστα, κοινοποίησε στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων (Γραφείο νομάρχη Δ. Μπάιλα) και στο Επαρχείο Νάξου και προσωπικά στον έπαρχο Βασίλη Κορρέ.

Να, πώς έχει το σημαντικό αυτό έγγραφο, που υπογράφεται από τον δήμαρχο Νάξου, Νίκο Μαράκη:

«Αναφορικά με το (β) σχετικό έγγραφό σας και τα αναφερόμενα σε αυτό, έχοντας υπόψη την (α) σχετική Υπουργική Απόφαση και προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την υλοποίηση, κατ’ αρχήν, της μελέτης του έργου του θέματος, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε τους όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς και σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης, προκειμένου στη συνέχεια να συζητηθεί και να ληφθεί αρμοδίως απόφαση.

Όπως αναφέρεται στην (α) σχετική απόφαση, ο Ο.Σ.Κ. Α.Ε. έχει τη δυνατότητα να συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων ή τον Δήμο Νάξου.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων στην οποία κοινοποιείται το παρόν και εφόσον τελικά είναι δεδομένο το γεγονός Σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με τον Ο.Σ.Κ. Α.Ε., παρακαλείται και λόγω αρμοδιότητας για τη διερεύνηση της ανάθεσης, επίβλεψης και παρακολούθησης της εν λόγω μελέτης, καθότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Νάξου έχει μειωμένη δυναμικότητα και δυνατότητα, καθώς και υπερβολικό φόρτο εργασίας».



Η Ν.Α. Κυκλάδων

Στις 8 Ιανουαρίου 2009 η Ν.Α. Κυκλάδων (υπογραφή, Δημ. Μπάιλας) απευθύνει το με αρ. πρωτ. 6017, παρακάτω έγγραφο στο Επαρχείο Νάξου. Έγγραφο που κοινοποίησε στο Δήμο Νάξου.

Το Επαρχείο Νάξου το παρέλαβε στις 13 Ιανουαρίου 2009, δίδοντάς του αρ. πρωτ. 18: «Σε ό,τι αφορά στο παραπάνω σχετικό, σας γνωρίζουμε ότι συμφωνούμε με την επίβλεψη της αναφερόμενης μελέτης υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών».

Σημείωση:

15.01.2009 (Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο για θέματα Παιδείας Χαράλαμπο Τσαγκλή).

α. «Δεν έχει απαντήσει ο Ο.Σ.Κ. στον Δήμο Νάξου σχετικά με προϋποθέσεις κ.λπ. σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης που είχε ζητηθεί από Δήμο με το 10293/15-12-2008 σχετ. έγγραφο.

Αναμένεται η απάντηση του Ο.Σ.Κ., ώστε αναλόγως να ληφθεί απόφαση για σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης (ΠΣ) από τον Δήμο ή Ν.Α.Κ.

β. Όταν θα οριστικοποιηθεί με ποιον φορέα θα γίνει η Π.Σ. για την μελέτη, τότε θα είναι δυνατόν να προχωρήσει και η επίβλεψη της μελέτης και ο ορισμός των επιβλεπόντων».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Δ/νση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Επαρχείου, δύσκολα θα αναλάβει την επίβλεψη της (προαναφερθείσας) μελέτης. Μια μελέτη που ουδείς (Δήμος Νάξου ή Νομαρχία Κυκλάδων) αναλαμβάνει να την συντάξει…

Το όλο θέμα οπωσδήποτε και προκαλεί έντονη ανησυχία στις τάξεις όλων όσοι γνωρίζουν σε ποια κατάσταση είναι οι κτηριακές εγκαταστάσεις του 1ου Γυμνασίου. Είναι ετοιμόρροπο. «Το ‘κοτετσόσυρμα’ δεν πρόκειται να το ‘κρατήσει’ όρθιο», σχολιάζουν γονείς και κηδεμόνες, μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου