Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΚΟΥΠΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥΣ


Σε (μια) εποχή που τα ταμεία των καταστημάτων του νησιού μας είναι «χλωμά», το γνωστό (καλοκαιρινό) πρόβλημα που έχει να κάνει με τους πλανόδιους μικροπωλητές οι οποίοι σουλατσάρουν παντού στο νησί επάνω, με την πραμάτειά τους στα χέρια, ψαρεύοντας πελάτες, «ενόχλησε» αφάνταστα του φορολογούμενους (με αυξημένο, μάλιστα Φ.Π.Α.) καταστηματάρχες. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα οι τελευταίοι τούτοι, να περάσουν στην αντεπίθεση «με σκοπό», όπως λέει η νεοεκλεγείσα πρόεδρος τού Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου Σοφία Σπυριδωνοπούλου-Καπηνιάρη, «να προστατέψουν την οικονομία του νησιού μας». «Δεν πρέπει να το δούμε … κοντόφθαλμα το θέμα. Αυτή την πληγή. Δεν είναι μόνο οι καταστηματάρχες που πλήττονται από αυτό το ‘φαινόμενο’. Είναι η ίδια η οικονομία της Νάξου. …Συγκοινωνούντα δοχεία είμαστε. Θα πρέπει να λειτουργήσουμε ως κοινωνία συλλογικά. Από την στιγμή που πλήττομαι εγώ σήμερα, αύριο θα πληγείς εσύ. Η ζημιά που γίνεται είναι για όλους…», υποστηρίζει η κα Σπυριδωνοπούλου.
Γι’ αυτό και χθες, στο στόχαστρο της οικείας Εισαγγελικής Αρχής, παρακαλώ, μπήκαν οι πλανόδιοι μικροπωλητές, κατόπιν εκκλήσεως του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου. Η εισαγγελική εντολή δόθηκε… Το Αστυνομικό Τμήμα, αντέδρασε ακαριαία (επιλήφθηκε το θέματος ο ίδιος ο διοικητής κ. Τσιμπογιάννης), το ίδιο έπραξε και η Δημοτική Αστυνομία, ενώ και το λιμεναρχείο Νάξου, από χθες, στο πόδι είναι… Και στο λιμάνι εφεξής, ο έλεγχος που θα γίνεται κατά τον κατάπλου των πλοίων θα είναι εξονυχιστικός.
Η «σκούπα» με στόχο τους «πλανόδιους» ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί, χθες… Και χωρίς χρονοτριβές, συνεργείο αποτελούμενο από τον διοικητή του Α.Τ. Νάξου κ. Τσιμπογιάννη, έναν δεύτερο αστυνομικό, επίσης, αλλά και από στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας, μαζί με την πρόεδρο του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου κ. Σπυριδωνοπούλου, έδρασε ακαριαία (εκμεταλλευόμενο πληροφορίες που ήθελαν πλανόδιους μικροπωλητές με μπόλικη πραμάτεια στα χέρια και στους ώμους, να ψαρεύουν πελάτες στην περιοχή του αγίου Προκοπίου και στην Χώρα μέσα, πλησίον του θερινού σινεμά), συλλαμβάνοντας τρεις (3) άνδρες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα, και στην Νάξο από τον τόπο καταγωγής τους: την Λαϊκή Δημοκρατία του Μπανγκλαντές.
Η πραμάτεια τους τεράστια. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ακόμη και τώρα εξακολουθούν να μετρούν και να καταγράφουν τα κατασχεθέντα γυαλιά ηλίου στο Α.Τ. Νάξου!.. Και όχι μόνο αυτά… Ό,τι … χαϊμαλί πωλείται, το κουβαλούσαν οι εν λόγω μικροπωλητές επάνω τους!..
Το νέο «σύστημα ελέγχου» που, κατόπιν εισαγγελικής εντολής εγκαινιάστηκε, χθες, στο νησί μας, αν μη τι άλλο περνά/στέλνει προς πάσα κατεύθυνση το εξής μήνυμα: Η Νάξος εφεξής θα αστυνομεύεται αυστηρά.
Από αρμόδια χείλη διευκρινίζεται ότι όσοι διαθέτουν άδεια μικροπωλητού και μαζί τους τα απαραίτητα παραστατικά, δεν έχουν να φοβούνται κανέναν. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε και χθες, όταν σε ανύποπτο χρόνο, υποβλήθηκε, από το προαναφερθέν συνεργείο, σε έλεγχο αυτοκίνητο μικροπωλητού, που βρισκόταν στην περιοχή «Λουκάκη», με αρκετό εμπόρευμα στην καρότσα του, όμως ο πλανόδιος μικροπωλητής ιδιοκτήτης του, δεν εδιώχθη αφού καθ’ όλα ήταν νόμιμος.
Από τους τρεις (3) συλληφθέντες, ο ένας που όπως μάθαμε, δεν είχε μαζί του «χαρτιά», οδηγήθηκε στο κρατητήριο. Αντίθετα οι δύο (2) άλλοι ομοεθνείς του, αφέθηκαν ελεύθεροι, όμως ό,τι κουβαλούσαν μαζί τους, κατασχέθηκε.
Όλα τα μέλη του προαναφερθέντος συνεργείου -συμπεριλαμβανομένης και της Λιμενικής Αρχής-, που θα «σαρώνει», κάθε ώρα και στιγμή, το νησί μας για τον εντοπισμό και την πάταξη του παραεμπορίου, συμφωνούν ότι χρειάζεται διαρκής έλεγχος και από κοινού προσπάθεια. Και είναι εδώ, που έρχονται όλοι τους, και αναφέρουν ότι, «και ο κόσμος της Νάξου θα πρέπει να βοηθήσει…». Ας αναφερθεί ότι σημαντική και η συμβολή-συνδρομή της οικείας Δ.Ο.Υ. και του προϊσταμένου της κ. Βρούτση, στις προσπάθειες τού εν λόγω συνεργείου (που θα στοχεύει στην πάταξη τού παραεμπορίου), είναι…Τα «μπλοκάκια» της Δημοτικής Αστυνομίας άρπαξαν φωτιά, χθες… Χωρίς αυτά δεν είναι δυνατόν να γίνει δουλειά, λένε οι αρμόδιοι. Έχουν διπλή ιδιότητα αυτά: α) Υπέχουν ισχύ «Κατασχετηρίου» και β) χρησιμοποιούνται για την επιβολή προστίμου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου