Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ΔΥΟ "ΠΡΑΣΙΝΟΙ" ΞΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΗ...



Δευτέρα, 15 Μαρτίου, Τρίτη, 16, Μαρτίου, Τετάρτη, 17 Μαρτίου, Πέμπτη, 18 Μαρτίου, Τρίτη, 23 Μαρτίου και Πέμπτη, 3 Ιουνίου… Έξι ημερομηνίες που σηματοδοτούν την κάθοδο Γρυλλάκη στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου…
Οποία έκπληξη! Οποία πρόκληση!
Είναι δεύτερη φορά, από την ίδρυση του ΠαΣοΚ, που οι δημοτικές εκλογές φέρνουν σε αντίπαλα «στρατόπεδα» δύο συντοπίτες μας που προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο και οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τον Δήμο Νάξου.
Ήταν Οκτώβριος τού 1994, όταν στην δημοτική κάλπη της εποχής εκείνης, ο οδοντίατρος, μέλος του Κινήματος, συμπατριώτης μας Γιάννης Μαμουζέλος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Ενωμένοι Πολίτες», επεδίωξε να πάρει τα σκήπτρα από τον τότε δήμαρχο Βασίλη Κόκκοτα. Το αποτέλεσμα εκείνης της εκλογικής αναμέτρησης ανέδειξε δήμαρχο τον κ. Κόκκοτα, ο οποίος κέρδισε κατά κράτος τον «εναλλακτικό», θα λέγαμε, Γάννη Μαμουζέλο. Δεν ήσαν λίγοι, τότε, που χαρακτήρισαν «αντάρτη» τον ηττηθέντα… Ας σημειωθεί ότι ο Γιάννης Μαμουζέλος είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της πρώτης θητείας Κόκκοτα στον Δήμο Νάξου το 1990.
Οι επικείμενες δημοτικές εκλογές τού προσεχούς Νοεμβρίου (7/11), «θέλουν» τον Θανάση Γρυλ-λάκη, νομαρχιακό σύμβουλο (σ.σ.: εξελέγη με το «πράσινο» ψηφοδέλτιο Μπάιλα στις τελευταίες νομαρχιακές εκλογές) και τον νυν «πράσινο» δήμαρχο Νίκο Μαράκη, σε αντίπαλα στρατόπεδα. Γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο, δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα. Οι δύο άνδρες κάποιες επικοινωνίες τηλεφωνικές λέγεται πως είχαν, ωστόσο, αυτές επιβεβαίωσαν τους λόγους που τους «θέλουν» σε αντίπαλα, όπως προείπαμε, στρατόπεδα…
Η «Κ», εδώ και περίπου τρεις μήνες είχε αλλεπάλληλες επικοινωνίες τόσο με τον δήμαρχο Νάξου όσο και με τον κ. Γρυλλάκη.


Ο Νίκος Μαράκης…
Ο πρώτος αναφερόμενος στην υποψηφιότητα Γρυλλάκη, στις 27 και 31 Μαΐου, δήλωσε στην «Κ».:
«Κ»: Ποιον φοβάσαι από τους δύο υποψήφιος δημάρχους περισσότερο; Τον κ. Μαργαρίτη ή τον κ. Γρυλλάκη;
Ν. Μαράκης: «Δεν είναι θέμα προσώπων. Και σε κάθε περίπτωση, δεν είναι θέμα φόβου. Όταν υπάρ-χει ένας σχηματισμός, σίγουρα δημιουργείται ένα έρεισμα. Δεν το συζητώ. Αξιολογώντας την κατάσταση όμως, δεν νομίζω ότι πρέπει να φοβάμαι κανέναν από τους δυο. Αυτή είναι η άποψή μου».
«Κ»: «Θα ήθελες να είναι δύο οι συνδυασμοί στον δήμο Νάξου; Ή τρεις που είναι τώρα;».
Ν.Μ.: «…Αν θα ήθελα; Μπορεί να ήθελα να είμαι και μόνος μου. Όμως, δεν σημαίνει τίποτα αυτό. Έτσι; Κατ’ αρχήν, δεν μπορούμε να συζητάμε σήμερα για το πόσοι θα είναι τελικά στο τέλος… Μπορεί να είναι και τέσσερις, μπορεί να είναι και δύο ή τρεις. Η πορεία θα το δείξει. Δεν είναι τα πράγματα έτσι απλά».
«Κ»: «Δηλαδή, θέλεις να πεις ότι μόνο σίγουρο ψηφοδέλτιο είναι ο δικό σου;».
Ν.Μ.: «Αυτή την στιγμή που συζητάμε μπορώ να πω ναι, εν όψει των εκλογών τού Νοεμβρίου, εγώ, στα σίγουρα, κατεβαίνω!.. Από εκεί και πέρα, θα δείξει το πράγμα… Θα δούμε στην πορεία…».
«Κ»: «Δηλαδή αμφιβάλλεις και για την κάθοδο δεύτερου συνδυασμού;».
Ν.Μ.: «Όχι, δεν μπορώ να αμφιβάλλω για τον δεύ-τερο συνδυασμό, αφού αυτός, ο συνδυασμός δηλαδή τού κ. Μαργαρίτη ο συνδυασμός, εκπροσωπεί έναν κόσμο. Ένα πολιτικό χώρο. Για τον τρίτο συνδυασμό τού κ. Γρυλλάκη, δηλαδή, δια-τηρώ επιφυλάξεις για την τελική του κατάληξη... Επειδή γνωρίζω την βάση στην οποία στηρίζεται αυτή η κίνηση, μιλώ έτσι… Για όσους γνωρίζουν μιλώ… Αν υπήρχε πραγματικό πρόβλημα σε μια δημοτική Αρχή τέτοιο, που θα δημιουργούσε την αίσθηση ή το ερέθισμα ότι έχει αυτή έχει αποτύχει ή ότι δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, με βάση όλα όσα συνέβησαν, θα έλεγα, θα μπορούσαν να έρθουνε και να μας ελέγξουνε. Όμως, τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει. Εγώ, έχω προσκαλέσει και ιδιαιτέρως και δημοσίως όποιον ενδιαφέρεται να ενισχύσει την προσπάθεια μας, να έρθει να ενταχθεί στις δυνάμεις τής παράταξής μας, να ενισχύσει, αν θέλει και έχει την διάθεση να προσφέρει…Έτσι; Και έτσι, να πάμε από κοινού… Από εκεί και πέρα, εγώ, έχω δηλώσει και είναι αυτό δήλωση-υπόσχεση προς εμένα, προσωπικά σε εμένα, και όχι σε καμία περίπτωση για να πείσω κανέναν για οτιδήποτε, ότι εγώ θα είμαι δήμαρχος την επόμενη δημοτική περίοδο, και μετά θα πάω σπίτι μου…».
«Κ»: «Είπες ότι στηρίζεται ο κ. Γρυλλάκης από κάποιους ανθρώπους…».
Ν.Μ. «Κατά μείζονα λόγο από κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι δεν αποδέχτηκαν ποτέ ότι ο Νίκος ο Μα-ράκης είναι ο δήμαρχος της Νάξου».
«Κ»: «Σε ποιους αναφέ-ρεσαι, κύριε δήμαρχε; Είναι εκλεγμένοι;».
Ν.Μ.: «Κατά μείζονα λόγο σου είπα, από ανθρώπους, που δεν μπόρεσαν να δεχτούν ότι εγώ ο Νίκος ο Μαράκης, είμαι δήμαρχος… Δεν μπορώ να πω πε-ρισσότερα πράγματα…».
«Κ»: «Είναι στελέχη κομματικά αυτοί για τους οποίους μου μιλάς;».
Ν.Μ.: «Γιάννη, δεν θα πω περισσότερα πράγματα… Δεν θέλω να ‘δείξω’ κανέναν...».
«Κ»: «Είναι κοντά στο κόμμα αυτοί οι άνθρωποι; Είναι παράγοντες του κόμματος; Νομίζω πως δεν είναι σωστό να κρυβόμαστε πίσω από το δά-χτυλό μας…».
Ν.Μ.: «Ένα, θα ήθελα να σου πω και να το κλείσουμε, εδώ το θέμα, παρακαλώ... Το πού βρίσκεται ο καθένας, είναι συγκυριακό…».
«Κ»: «Δηλαδή, τι;».
Ν.Μ.: «Το πού βρίσκεται ο καθένας είναι θέμα συγκυριών, επαναλαμβάνω. Εδώ, στην προκειμένη περίπτωση, η πράξη, η ενέργεια Γρυλλάκη, ως πράξη και ενέργεια είναι λανθασμένη.
Και πολιτικά να το δούμε το θέμα, η ενέργειά του είναι λανθασμένη… Από εκεί και πέρα όμως, δεν μπορείς να δεσμεύσεις κανέναν στις προσωπικές του επιδιώξεις, στοχεύσεις, από όπου κι αν προ-έρχονται αυτές. Όποιες κι αν είναι αυτές. Εντάξει; Και πάντα υπάρχουνε τρόποι. Κι εγώ, τι είχα πει; Είχα πει σε ανύποπτο χρόνο ότι, όταν θέλουμε να είμαστε πιστοί και ενταγμένοι σε έναν πο-λιτικό χώρο, τον οποίο στηρίζουμε και μας στηρίζει, και μας εκφράζει κιόλας, θα πρέπει να είμαστε σύμφωνοι και με τις επιταγές τού κόμματος. Σύμφωνοι, με τις οδηγίες του».
«Κ»: «Θέλεις δηλαδή να πει ότι ‘ο κ. Γρυλλάκης δεν ακούει το κόμμα’;».
Ν.Μ.: «Μη ‘κολλάμε’ στον κύριο Γρυλλάκη αποκλειστικά και μόνο…Δεν μιλάω για τον κ. Γρυλλάκη, απο-κλειστικά... Μιλάω γενι-κώς και απρόσωπα. Έτσι;».
«Κ»:«Απηύθυνες πρόσκληση σε κάποιον που, τελικά, δεν σου είπε ‘ναι’;».
Ν.Μ.: «Ναι, ήδη, σου έχω πει ότι έχω απευθύνει προσκλήσεις, και προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν έχω θετική απάντηση. Το είπα προηγουμένως. Για να μην επανερχόμα-στε…».
«Κ»: «Στην περίπτωση Γρυλλάκη, αναφέρεσαι;».
Ν.Μ.: «Βεβαίως…».


Ο Θανάσης Γρυλλάκης…
17/03/’10
Στις 17 Μαρτίου, η «Κ» δημοσίευσε ανακοίνωση του κ. Γρυλλάκη. Επρόκειτο για μια ανακοίνωση απάντηση στο δημοσίευμα υπό τον γενικό τίτλο «Αντι-Κόκκοτας, ο Θανάσης Γρυλλάκης»
«Κύριε διευθυντή,
Με αφορμή το δημοσίευ-μα της εφημερίδας σας με τίτλο «Αντι-Κόκκοτας, ο Θανάσης Γρυλλάκης», το οποίο υπογράφει ο κ. Ι. Βλαχάκης, πρέπει να σας διευκρινίσω και να ξεκαθαρίσω όσον αφορά τον διφορούμενο τίτλο σας ότι είμαι ο Θανάσης Γρυλλάκης, και όχι ο Αντι-Κόκκοτας ούτε αντί του Κόκκοτα.
Σέβομαι και τιμώ τον πρώην δήμαρχο Νάξου καθώς και το πλούσιο έργο που έχει επιτελέσει στα 16 χρόνια της θητείας του.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πολλές μέρες πριν την απόφασή του να δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψή-φιος και σε διαφορετικό χρόνο από τον οποίο αναφέρεστε συμμετείχαν άνθρωποι που αγωνιούν για το μέλλον της Νάξου και εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για την αυτοδιοίκηση. Εκεί, κρίθηκε ομόφωνα ότι σε αυτή τη φάση χρειάζεται ένας συνδυασμός που θα αποτελείται από το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό και ζητήθηκε από τον Βασίλη Κόκκοτα να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας γιατί σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα πολύτιμο κεφάλαιο για τη Νάξο. Ο ίδιος, μας παρότρυνε με τη φράση «όποιος νεότερος επιθυμεί να ηγηθεί σε αυτή τη προσπάθεια θα είμαι στο πλευρό του και με πολύ ευχαρίστηση θα τον στηρίξω.».
Η παρότρυνσή του αυτή σε συνδυασμό με την απόφασή του να μην ασχοληθεί στις ερχόμενες εκλογές ως υποψήφιος, ήταν για μένα κίνητρο να προχωρήσω σε διερευ-νητικές επαφές με πο-λίτες του νησιού για το ενδεχόμενο δικής μου υποψηφιότητας».
Με εκτίμηση».
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε το απόγευμα της 16 Μαρτίου, ο κ. Γρυλλάκης ανάμεσα στα άλλα, μας δήλωσε και τα εξής:
-Είμαι σε διερευνητικό στάδιο… Αργότερα, θα μιλήσουμε…
-Δεν έχω πάρει την οριστική απόφαση. Κάνουμε συναντήσεις όμως… Έχουμε επαφές. Τώρα, το πότε θα παρθεί η απόφαση, θα δείξει ο χρόνος.
-Κοίταξε να δεις, Γιάννη: Σαν χαρακτήρας έχω αγωνία για το μέλλον του τόπου και για τα προ-βλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης, ο δημότης, ο μαθητής, ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, όλοι… Είμαστε μέρη τους ενός, όλοι… Όλοι έχουμε κοινά προβλήματα, τα οποία χρειάζονται λύση. Γι’ αυτό χρειάζονται άνθρωποι οι οποίοι να παλεύουνε και να λύνουνε προβλήματα, όχι να παλεύουνε για να κατακτήσουνε θέσεις για επίδειξη και για το χρήμα. Αυτά, συνεχώς τα λέω και έχω απόψεις οι οποίες με ακολουθούνε σε όλη την πορεία…, θα τα πούμε και πιο διεξοδικά.
-Η βούληση είναι να υλοποιηθεί ο «Καλλικράτης».
-Προβλήματα υπάρχουνε οικονομικά και χωροταξικά, αν θες, και αντιδράσεις θα υπάρξουνε, αλλά υπάρχει και ένα ενδεχόμενο να μη προχωρήσει. Όμως η βούληση η πολιτική είναι δεδομένη…


2 Ιουνίου: Η διακήρυξη… / Οι επίμαχες δηλώσεις…
-Δεν έχουν γίνει από την νυν δημοτική αρχή τα έργα που θα έπρεπε να γίνουν... Ο κόσμος πε-ρίμενε από την νυν δη-μοτική αρχή πολλά πράγματα τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί…
-Η παρουσία των άλλοτε δημάρχων Νάξου και Δρυμαλίας κ. Κόκκοτα και Βασιλάκη, αντίστοιχα, των αντιδημάρχων κ. Ποσάντζη, Κάβουρα, του πολιτευτή Κυκλάδων Γερμανού Καπίρη και άλλων, σημαίνει για μένα εκτίμηση στο πρόσωπό μου…
-Δεν δέχθηκα καμιά πίεση από τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκω, προκειμένου να αποσύρω την υποψηφιότητά μου. Αλλά και στην περίπτωση που συμβεί αυτό, δεν θα την αποσύρω…
-Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια ευρύτερη συναίνεση και συμμετοχή ανθρώπων από άλλους πολιτικούς χώρους…
-Εμείς, έχουμε πάρει την απόφαση να πορευτούμε αδέσμευτοι… Το ΠαΣοΚ θα πάρει τις αποφάσεις του… Εμείς, θα προχωρήσουμε πέραν των αποφάσεων που θα πάρει το ΠαΣοΚ… Εμείς, θα προχωρήσουμε…
*Κατά την παρουσίαση της διακηρύξεως Γρυλλάκη, εκτός των άλλων, τον υποψήφιο δήμαρχο Νάξου τίμησαν με την παρουσία τους οι άλλοτε δήμαρχοι Νάξου και Δρυμαλίας κ. Κόκκοτας, Βασιλάκης, αντίστοιχα, οι αντιδήμαρχοι κ. Ποσάντζης και Κάβου-ρας, ο πολιτευτής Κυ-κλάδων Γερμανός Καπίρης κ.ά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου