Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΟ “ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ (Ή ΧΥΤΥ;) ΦΩΝΑΞΕ Ο ΚΑΜΠΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΗΝΗΣ...



Ένα ‘επεισόδιο’ με δύο σκηνές δυνατές, την Δευτέρα, γύρω στις 10:30 π.μ., στην Κορυφή Ξύδη. Μεγάλος πρωταγωνιστής, και στις δύο αυτές σκηνές, οι κάτοικοι του Δημοτικού Διαμερίσματος Γαλήνης.


Η διαμαρτυρία
Ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Νάξου Δημήτρης Γρυλλάκης επιχείρησε το πρωί, να επισκεφθεί τον χώρο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο Χ.Υ.Τ.Υ., στην Κορυφή Ξύδη, για να καταγράψει απαραίτητα στοιχεία του γηπέδου του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και της πέριξ αυτού περιοχής, προκειμένου να επιταχυνθούν οι εργασίες υλοποιήσεως-εκτελέσεως του έργου… Εκεί, έσπευσαν, χωρίς χρονοτριβές, οι κάτοικοι της Γαλήνης, «για να του κλείσουν το δρόμο»… Εκεί, όμως, βρίσκονταν και δύο περιπολικά του Αστυνομικού Τμήματος Νάξου ‘για τον φόβο των Ιουδαίων’… Αποτέλεσμα. Ο κ. Γρυλλάκης απεχώρησε άπρακτος.
Σκηνή 2η: Οι εξεγερμένοι κάτοικοι της Γαλήνης ‘καβάλησαν’ τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους, τις μοτοσικλέτες τους και σε 5 λεπτά της ώρας μέσα, ‘βραχυκύκλωσαν’ τα πάντα μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο Νάξου. Το μποτιλιάρισμα που προκλήθηκε, μπροστά στους αγανακτισμένους κατοίκους της Γαλήνης που ‘πήγαν να δουν το δήμαρχο Νίκο Μαράκη’, ελάχιστα τους απασχόλησε. Για αυτούς το ζητούμενο ήταν ένα: να δουν τον δήμαρχο Νάξου, να του εκφράσουν την δυσαρέσκεια και αγανάκτησή τους, για τις δρομολογούμενες εξελίξεις, και να απαιτήσουν ‘να μη γίνει Χ.ΥΤΑ ή ΧΥΤΥ στην Κορυφή Ξύδη, για την υγεία των κατοίκων του χωριού τους’.


Η ‘εισβολή’…
Η ‘εισβολή’ τους στο Δημαρχείο ‘σήκωσε στο πόδι’ τους πάντες και τα πάντα… Από τον δήμαρχο Νίκο Μαράκη μέχρι και τον τελευταίο υπάλληλο.
«Να δούμε, τώρα τον δήμαρχο», απαίτησαν, με το που πάτησαν το πόδι τους στον πρώτο όροφο! «Εδώ, θα γίνει της Λευκίμμης», βροντοφώναζαν κάποιοι, την ίδια ώρα, στην είσοδο μπροστά του Δημαρχείου… Ουρά ο κόσμος. Νέοι, γέροι, παιδιά, μωρομάννες!..
Δεν μπορούσαν να εννοήσουν ότι οι εξελίξεις γύρω από το συγκεκριμένο έργο ‘θέλουν’ ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΑ στην Κορυφή Ξύδη. Και με το δίκιο τους. Άλλωστε, και ο δήμαρχος Νάξου, σε αποστροφή του λόγου του, κατά την θορυβώδη συζήτηση που είχε μαζί τους, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, παραλέχθηκε ότι ‘ίσως να μην είναι η πιο ενδεδειγμένη θέση, όμως είμαι υποχρεωμένος να κάνω το καθήκον μου’. Ήταν η στιγμή που σήκωσε σε κοινή θέα έγγραφο της Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως Κυκλάδων, σύμφωνα με το οποίο, όπως ανέφερε, ‘πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες, χωρίς άλλες χρονοτριβές’. Για να συμπληρώσει: ‘Δεν είναι δυνατόν να μη κάνω αυτό που ως Δήμος πρέπει να κάνω. Έχω, όμως να σας πω ότι, μετά την ψήφιση του ‘Καλλικράτη’, εμείς που είμαστε τώρα στον Δήμο ή όποιος άλλος είναι, αν είναι εδώ, είναι δυνατόν, ως ενιαίος Δήμος, να αναζητήσουμε την καλύτερη δυνατή θέση στο νησί επάνω. Τώρα, όμως πρέπει να γίνει ό,τι λέει το έγγραφο αυτό που κρατάω στα χέρια μου’.
Άκουσε πολλά ο δήμαρχος Νάξου. Σε έντονο ύφος, η Εμμανουέλλα Κουτάντζη, ο Θανάσης και ο Αντώνης Κουτάντζης, ο Αντώνης Μαρούλης, ο Βασίλης Κοντοπίδης, ο Άγγελος Κοντοπίδης και άλλοι επέρριψαν στον Δήμο Νάξου ευθύνες για την επιχειρούμενη κατασκευή του ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ στην Κορυφή Ξύδη, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στο γεγονός ότι φορείς πολιτιστικοί και άλλοι του χωριού έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση του έργου. Χαρακτήρισαν το έργο παράνομο. Καταστροφικό για το χωριό τους και την Χώρα, επίσης. Διατράνωσαν, πολλάκις, και με φωνή στεντόρεια, το αίτημά τους, ‘να μη γίνει ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΑ στο συγκεκριμένο σημείο. Ενώ, δήλωσαν μερικοί εξ αυτών ξεκάθαρα ότι ‘ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, έχει γίνει για ψηφάκια’…
Οι θέσεις και απόψεις, εμπεριστατωμένες θέσεις και απόψεις της κας Κουτάντζη, κατά γενική ομολογία, προκάλεσαν αίσθηση.
Στον αντίποδα της σθεναρής αντιδράσεως των κατοίκων της Γαλήνης, ο δήμαρχος Νάξου προσπάθησε να ‘εξωραΐσει’ την συζήτηση με χίλιους δυο τρόπους. Κατευναστικός ήταν. Πυροσβεστικά ενήργησε… Τις περισσότερες φορές τα κατάφερε. Χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι μπόρεσε με επιτυχία να αντικρούσει το δίκαιο του αιτήματός τους.
Σε αποφάσεις δεν κατέληξαν οι δύο συζητητές. Ο δήμαρχος Νάξου από την μια μεριά και οι κάτοικοι του Δημοτικού Διαμερίσματος Γαλήνης από την άλλη με τους εκπροσώπους τους.


Το έγγραφο της Νομαρχίας
Με ημερομηνία 21 Απριλίου και αριθμό πρωτοκόλλου 1496, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων απέστελλε στον Δήμο Νάξου το παρακάτω έγγραφο, με θέμα ‘Έργο κατασκευής ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ Νάξου’.
‘Με το με αριθμ. 17331/30-11-2005 έγγραφο της Δ/νσης ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου το οποίο σας κοινοποιήθηκε εγκρίθηκε η Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΜΠΕΑ) του έργου ‘ΧΥΤΑ ΝΑΞΟΥ’.
Από την στιγμή εκείνη της εγκρίσεως της ΠΜΕΑ, θα μπορούσε ο Δήμος να ξεκινήσει τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων, κάτι που δεν έγινε, προφανώς διότι ο Δήμος βασίστηκε στην υπόσχεση του τότε υφυπουργού Εσωτερικών κ. Νάκου, σύμφωνα με την οποία θα την αναλάμβανε με εντολή του o τότε γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος.
Παρά την υπόσχεση και παρά το με αριθμ. Πρωτ. 5593/25-11-2008 έγγραφό μας και το με αριθμ. Πρωτ. 2185/31-3-2009 έγγραφο του Δήμου Νάξου, η απαλλοτρίωση δεν προχώρησε ούτε από την Περιφέρεια αλλά ούτε και από τον Δήμο.
Με το με αριθμ. Πρωτ. 763/463/16-2-2010 έγγραφο της Δ/νσης ΠΕΧΩ της Περιφέρειας ν. Αιγαίου, εγκρίθηκε η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και εκδόθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το παραπάνω έργο.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων διαπιστώνοντας ότι η διαδικασία των απαλλοτριώσεων δεν έχει ακόμα αρχίσει από κανένα φορέα που έχει την αρμοδιότητα (Δήμος-Περιφέρεια Ν. Αιγαίου), για να μη χαθεί και άλλος χρόνος, αλλά και για να βοηθήσει τον Δήμο, έδωσε εντολή στο μελετητή να συντάξει την υδραυλική μελέτη και την οριστική μελέτη οδοποιϊας (ήδη έχουν σταλεί στον Δήμο για έγκριση καθώς και την οριστική μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων, η οποία υα υποβληθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες).
Οι μελέτες αυτές είναι επιπλέον των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ν.Α.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι μελέτες θα παραδοθούν στον Δήμο Νάξου μετά την 10/5/10
Παρακαλούμε, η διαδικασία αυτή να γίνει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε όλοι ο σύμβουλοι να πληροφορηθούν την τόσο δύσκολη διαδικασία και πορεία σύνταξης των μελετών και την ανάγκη να συστρατευθούν όλοι για την υλοποίηση του έργου.
Η παράδοση των μελετών από την Ν.Α. στον Δήμο Νάξου θα μπορούσε να έχει γίνει από τον Φεβρουάριο του 2010, χωρίς όμως αυτό να έχει κανένα νόημα, αφού ούτε κτηματολογικό διάγραμμα ούτε κτηματολογικοί πίνακες έχουν συνταχθεί από τον Δήμο ούτε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έναρξη της διαδικασίας απαλλοτριώσεων έχει ληφθεί.
Επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι η Ν.Α. δια του τεχνικού της συμβούλου (ΑΙΓΑΙΟ Α.Ε.) προτίθεται να βοηθήσει στην σύνταξη του τεχνικού δελτίου Έργου (ΤΔΕ), όταν χρειαστεί.
Τέλος, πιστεύουμε ότι ο δήμος νάξου πρέπει σε αυτό το διάστημα να προβεί σε όλες εκείνες τις διαδικασίες (επιλογή και υπογραφή σύμβασης με φορέα ανακύκλωσης, ώστε το έργο να λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ και ΄χι ως ΧΥΤΑ, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής’.
Το παραπάνω έγγραφο υπογράφεται από τον νομάρχη Κυκλάδων Δημήτρη Μπάιλα.


Το ψήφισμα…
Στο ψήφισμα που παρέδωσαν στον δήμαρχο Νάξου, οι κάτοικοι της Γαλήνης, αναφέρονται τα εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Γαληνιωτών «Παναγία η Αταλιώτισσα»
Του Πολιτιστικού Συλλόγου Εγγαριτών «ο Άγιος Τρύφωνας» Της Περιβαλλοντικής Κίνησης Νάξου
Σήμερα Δευτέρα 17 Μαΐου 2010 και νωρίς το πρωί, κλιμάκιο των τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Νάξου, στο οποίο συµµετέχουν ο κ. Γρυλλάκης και η κ. Καραµανή, µε συνοδεία περίπου δέκα πέντε αστυνομικών του Α.Τ. Νάξου, ήλθαν στην περιοχή της διόδου προς την «Κορφή Ξύδη» προκειμένου να τοπογραφήσουν και καταγράψουν τις ιδιοκτησίες µέχρι τον προτεινόμενο τόπο δημιουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. Κανείς από τους ενδιαφερομένους κατοίκους των χωριών Γαλήνη και Εγγαρές και κυρίως οι ιδιοκτήτες των οποίων οι περιουσίες προορίζονται για απαλλοτρίωση δεν είχε ενημερωθεί, όπως προβλέπεται από τον νόμο για τις παρόμοιες διαδικασίες.
Προφανέστατα, η προγραµµατισµένη από τον Δήµο Νάξου τεχνική εργασία επρόκειτο να γίνει εντελώς µυστικά. Για να είναι σίγουρο όµως ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις, ζητήθηκε και η συνδροµή ισχυρής αστυνοµικής δύναµης, η οποία ωστόσο δεν είχε άλλες εντολές παρά να παρευρίσκεται στο χώρο.
Οι κάτοικοι και οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στο σημείο, παρά την έλλειψη κάθε οργάνωσης ή προγραµµατισµού, είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τη γη, τις ιδιοκτησίες τους, την υγεία τους, αλλά και την νοµιµότητα και την λογική των κοινωφελών έργων.
Έχει ήδη ασκηθεί αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι επιστημονικά ανεπαρκής και πρακτικά ανεφάρμοστη, για ένα έργο που από πολλές απόψεις θα αποβεί επικίνδυνο και στο τέλος, άχρηστο, αφού σε δύο χρόνια από σήμερα ο Χ.Υ.Τ.Α. θα είναι παράνομος.
Εξ άλλου, το Έργο, αν τυχόν προχωρήσει, θα έχει αρνητικές
. επιπτώσεις στο φυσικό αλλά και στο ανθρωπογενές περιβάλλον (µικρή απόσταση από τον οικισµό). Δεν θα είναι άμοιρος συνεπειών και αυτός ο υδροφόρος ορίζοντας που τροφοδοτεί την Πόλη της Νάξου.
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑΥΤΟ-ΧΡΟΝΗ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥΣ.
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΔΥΣΑΝΑ-ΛΟΓΑ ΜΙΑ ΗΔΗ ΕΠΙΒΑΡΗ-ΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ (ΣΚΟΥ-ΠΙΔΟΤΟΠΟΣ, ΣΦΑΓΕΙΑ, ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ).
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟ-ΜΙΑΣ, ΟΥΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΑΓΝΟΕΙ ΤΙΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.
ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΜΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου