Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΞΟΥ;


Απειλείται η διοικητική αυτοτέλεια του, κατ’ ευφημισμόν, νοσοκομείου Νάξου. Και εάν επαληθευτούν οι όχι καλές πληροφορίες και απαισιόδοξες προβλέψεις αυτές, που αφορούν στο προαναφερθέν κορυφαίας σημασίας θέμα, μοιραία, το δημόσιο θεραπευτήριο του νησιού μας, θα τεθεί υπό την οικονομική δικαιοδοσία του «Βαρδακείου και Πρωίου» Γενικού Νοσοκομείου Σύρου. Και τούτο το αναφέρουμε, διότι οι όχι καλές πληροφορίες και απαισιόδοξες προβλέψεις που γίνονται από χείλη που παρακολουθούν από κοντά κάθε εξέλιξη η οποία αφορά στο νοσοκομείο Νάξου, θέλουν την διοικητική συνένωσή του με το «Πρώιο» της Σύρου…
Το παραπάνω όχι υπερβολικά τολμηρό σενάριο, συνάδει με όλα όσα ήρθαν να συμπληρώσουν το γεγονός της αντικαταστάσεως του τέως διοικητού Γιώργου Μαργαρίτη. Και εξηγούμεθα: Δεν είχε κάνει τον κύκλο της η πρώτη εβδομάδα του περασμένου Οκτωβρίου, όταν η υπουργός υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου «έπαψε» τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της χώρας από τα καθήκοντά τους. Δικαίωμα λήψεως ουσιαστικών αποφάσεων ουδείς εξ αυτών είχε μέχρι και πρότινος οπότε προχώρησε στην αντικατάστασή τους… Συγκεκριμένα, ο κ. Μαργαρίτης, διοικούσε -όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν τα πράγματα από «πρώτο χέρι»-, «χωρίς να μπορεί να λάβει αποφάσεις αποφασιστικής σημασίας…».
Εικάζεται ότι, η «φιλοσοφία» που θέλει «Καλλικράτη» και στην Δημόσια Υγεία (Ε.Σ.Υ.), ήταν ο λόγος που οι διοικήσεις των περισσοτέρων νοσοκομείων της χώρας ήσαν για πάνω από πέντε μήνες στο αέρα.
Οι εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί στο Ε.Σ.Υ., επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω. Συγκεκριμένα:
Καταργήσεις και συγχωνεύσεις ιδρυμάτων, υπηρεσιών και διοικήσεων στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας, με φόντο τον «Καλλικράτη», προωθεί η κυβέρνηση, δια του αρμοδίου καθ’ ύλην υπουργείου. Οι εναπομείνασες δημόσιες δομές στο Ε.Σ.Υ. θα αποτελέσουν, κατά πως δείχνουν τα πράγματα, παρελθόν…
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την τελευταία συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους δημοσιογράφους. Οι συγχωνεύσεις θα ξεκινήσουν άμεσα απ’ την Πρόνοια και θα ακολουθήσουν τα νοσοκομεία, αφού γίνουν οι μεταφορές των υγειονομικών και προνοιακών υπηρεσιών στην Αυτοδιοίκηση που εφεξής θα τελεί υπό καθεστώς «Καλλικράτη», και αφού ψηφιστεί και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο με το οποίο οι κλάδοι Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων θα περιέλθουν στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας.
Ανακοινώθηκε, όπως είναι γνωστό, η κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Υγείας και οι εξής συγχωνεύσεις: Κέντρο Κληρονομικών Νόσων Αίματος στο Εθνικό Κέντρο Αίματος (ΕΚΕΑ). Ινστιτούτο Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας (ΙΚΔΕ) στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρίες στο Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης. Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης (ΙΚΠΑ) στο Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης (ΕΚΑ).
Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την συγχώνευση περισσότερων από 100 μονάδων Πρόνοιας, (αρχίζοντας από τα Διοικητικά Συμβούλια), αλλά προσκρούει στο νομικό καθεστώς, το οποίο θα αλλάξει, όπως είπε η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου.
Όσον αφορά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, η υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα γίνουν αφού προηγηθεί η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», όπου θα μεταφερθούν και οι δομές Υγείας.
Το οικονομικόν τού θέματος…
Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι οι αλλαγές που επιχειρούνται (και) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οφείλονται σε καθαρά οικονομικούς λόγους. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι εδώ και πάρα πολλούς μήνες ουκ ολίγα νοσοκομεία της χώρας, εις μάτην, περιμένουν να προσλάβουν επιστημονικό και άλλο προσωπικό… «Οι οξύτατες οικονομικές δυσκαμψίες της εθνικής μας οικονομία», υποστηρίζεται, «αναπόφευκτα θα βραχυκυκλώσουν τις προσλήψεις στα νοσοκομεία και κέντρα Υγείας της χώρας».
Ας σημειωθεί ότι για το υπό αναβάθμιση σε νοσοκομείο, κέντρο Υγείας του νησιού μας, θέσεις επιστημονικού-ιατρικού προσωπικού έχουν ήδη προκηρυχθεί, χωρίς ωστόσο, να έχει γίνει (κάποια) πρόσληψη μέχρι σήμερα… Προφανώς, ο επιχειρούμενος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εξορθολογισμός των δαπανών των κατά τόπους κέντρων Υγείας και νοσοκομείων, είναι ο βασικός λόγος που οι προσλήψεις «πάγωσαν»…
Ετούτη την εποχή, ο ιατρικός κόσμος της χώρας αλλά και διοικητικά των νοσοκομείων στελέχη, υπογραμμίζουν εμφαντικά ότι «οι επιλογές αυτές του υπουργείου Υγείας, θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες στην φροντίδα ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων, ενώ κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων - και ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται υπό την δαμόκλειο σπάθη των ελαστικών εργασιακών σχέσεων…».
Ο κ. Λάμπου
Στο μεταξύ, και ενώ το «τύποις» νοσοκομείο Νάξου περιμένει να μετρήσει και φέτος τα «προσόντα» στην διάρκεια της (απαιτητικής) καλοκαιρινής περιόδου, ο αντικαταστάτης του κ. Μαργαρίτη στο νευραλγικό πόστο του διοικητού, δεν έχει αναλάβει καθήκοντα, αν και εδώ και μερικές εβδομάδες η απόφαση για τον διορισμό του δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι, δεν οφείλεται στον ουρολόγο Θεοχάρη Λάμπου η καθυστέρηση ανάληψης των (νέων) καθηκόντων του στοπ νοσοκομείο Νάξου (σ.σ. μέχρι πρότινος υπηρετούσε στο Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας. Λόγοι που αφορούν στην τακτική που εφαρμόζει η πολιτική ηγεσία του «Υγείας», θέλουν «τις εξελίξεις (και) στο νοσοκομείο Νάξου, να “παγώνουν” έως ότου ψηφιστεί ο αυτοδιοικητικός “Καλλικράτης”».
Η συγχώνευση της διοικητικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Νάξου με αυτήν του νοσοκομείου Σύρου, ουσιαστικά σημαίνει διοικητική υπαγωγή του ημετέρου νοσοκομείου στο «Βαρδάκειο και Πρώιο» της πρωτεύουσας του νομού Κυκλάδων. «και άρα, και οικονομική εξάρτηση του νοσοκομείου Νάξου από το νοσοκομείο Σύρου», αναφέρουν κύκλοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στον χώρο της Υγείας σε επίπεδο νομού Κυκλάδων.
Άγνωστο παραμένει αν και πότε θα αποφασίσει ο κ. Λάμπου να αναλάβει καθήκοντα στο νοσοκομείο Νάξου. Στ μεταξύ, ο προκάτοχός του κ. Μαργαρίτης τηρεί σιγήν ιχθύος… Όσοι, ωστόσο, γνωρίζουν καλά τον κ. Μαργαρίτη, υποστηρίζουν ότι «όταν έρθει η ώρα θα μιλήσει για το νοσοκομείο, και θα πει πολλά…».
Υστερεί το Ακτινολογικό…
Εν όψει καλοκαιριού, το «νοσοκομείο» Νάξου προετοιμάζεται…
Γνωστές οι παθογένειες του Ε.Σ.Υ. παντού στην χώρα μας. Και, άρα, και στο νησί μας…
Το Ακτινολογικό δεν είναι σε θέση να επιτελέσει το έργο του. Ελλείψει χειριστών, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει όπως πρέπει…
Εκτός λειτουργίας είναι και ο μαστογράφος. Δεν υπάρχει προσωπικό.
Σε σχεδόν ικανοποιητικά επίπεδα η λειτουργία του Αιματολογικού.
Δέκα εννέα οι κλίνες για τις ανάγκες του καλοκαιριού που τώρα πια είναι πολύ κοντά.
Τα ευχάριστα, θα λέγαμε, έρχονται από την Νοσηλευτική Υπηρεσία… Είναι επαρκώς στελεχωμένη. Και η ακέφαλη διοικητική Υπηρεσία, απασχολεί αρκετό κόσμο που δουλεύει δημιουργικά.
Το ΕΚΑΒ
«Αγκάθι» για τον επιστημονικό κόσμο του «νοσοκομείου» είναι οι διακομιδές (ΕΚΑΒ)… Το εν λόγω πρόβλημα, ανέκαθεν, άλλωστε, αποτελούσε την (μόνιμη) «ανοιχτή πληγή» του δημοσίου θεραπευτηρίου του νησιού μας.
Για όλους όσοι ενδιαφέρονται και μαθαίνουν πώς έχουν οι εξελίξεις γύρω από το υπό δημιουργία νοσοκομείο της Νάξου, το γεγονός ότι αρκετά από τα μηχανήματα (Μονάδα τεχνητού νεφρού, 2 Χειρουργεία κ.λπ.) που, προ μηνών, εγκαταστάθηκαν στην νέα του πτέρυγα, εξακολουθούν -ελλείψει ιατρικού προσωπικού- να είναι στην ζελατίνη, δεν είναι αποτελεί καλό σημάδι για το μέλλον του…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου