Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ Ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ΘΑ ΘΥΜΗΘΕΙ ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ



Πλην του προέδρου του τοπικού διαμερίσματος τ’ Απεράθου Μανώλη Γρατσία («Ζορμπά») που θέλει τ’ Απεράθου να παραμείνουν κοινότητα για λόγους ιστορικούς, λίγο ώς πολύ όλοι οι άλλοι πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων του ορεινού δήμου του νησιού μας συμπλέουν με το «Καλλικράτη», αφού ελπίζουν πως η νέα διοικητική μεταρρύθμιση θα θυμηθεί τα ξεχασμένα χωριά…».
Από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δρυμαλίας, προ μηνών, πέρασε η απόφαση υπέρ της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης. Όπως, άλλωστε, πέρασε και από τον δήμο Νάξου.
Ψήφισαν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των τοπικών διαμερισμάτων υπέρ της συνένωσης των δυο δήμων του νησιού μας, υπό προϋποθέσεις όμως…
Σφοδρή επιθυμία όλων είναι: α) να δοθούν στα τοπικά συμβούλια των χωριών οι πρέπουσες/απαραίτητες χρηματοδοτήσεις/οικονομικές ανάσες και β) να εκπροσωπηθούν, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, στον νέο ενιαίο δήμου οι ορεινές κοινότητες.
Ο κόσμος των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Δρυμαλίας ένα πράγμα απαιτεί: να εξυπηρετούνται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι κάτοικοι των χωριών σε θέματα που αφορούν στις καθημερινές τους ανάγκες και να μην αλλοιωθεί η ταυτότητα των άλλοτε κραταιών κοινοτήτων.
Η «Κ» στην προσπάθειά της να «διαβάσει» τις απόψεις των προέδρων των τοπικών διαμερισμάτων του δήμου Δρυμαλίας, επικοινώνησε με μερικούς από αυτούς. Διάχυτη είναι η επιθυμία όλων «να βγουν από την απομόνωση τα χωριά». Όμως, οι ίδιοι άνθρωποι δεν παραλείπουν να εκφράσουν τον προβληματισμό τους, έναν προβληματισμό που έχει να κάνει με την όχι καλή οικονομική κατάσταση της εθνικής μας οικονομίας. Το γεγονός ότι ταλανίζεται άσχημα η εθνική οικονομία τους ανησυχεί. Όπως τους ανησυχεί και το γεγονός ότι ο αρμόδιος καθ’ ύλην υπουργός που θέλει, οπωσδήποτε να «τρέξει» τον «Καλλικράτη», δεν έχει ανοίξει μέχρι σήμερα τα χαρτιά του γύρω από το κεφάλαιο που σχετίζεται με την οικονομική υποστήριξη της νέας μεταρρύθμισης.
ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΧΩΡΙΩΝ...
Ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος της κεραμωτής Μανώλης Φακίνος, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε και τα εξής: «Τη στιγμή που οι απάνω δήμαρχοι όλα αυτά τα χρόνια δε λάβανε υπόψη τους τα χωριά μας, τη θέλουμε τη συνένωση και τον “Kαλλικράτη”… Έτσι κι αλλιώς χαμένοι είμαστε… Λυπάμαι, Γιάννη, που το λέω, αλλά περιμέναμε όλοι, εμείς, εδώ στην κεραμωτή, 76 άνθρωποι είμαστε, να μας δώσουνε κάποια σημασία. Από το να ρημάζουνε τα μικρά χωριά, καλύτερα με τον “Καλλικράτη”… Ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο…».
Ο ομόλογός του της Μονής, Μανώλης Κοντοπίδης, υποστηρίζει: «Υπάρχει αγωνία. Ο κόσμος στα χωριά μας βλέπει με αβεβαιότητα το μέλλον. Φοβάται ο κόσμος την ερήμωση των χωριών. Γι’ αυτό και σχεδόν όλοι είναι αποφασισμένοι και τάσσονται υπέρ της νέας διοικητική μεταρρύθμισης. Όμως, λέμε “ναι” στον “Καλλικράτη” υπό προϋποθέσεις. Θέλουμε πόρους εξασφαλισμένους και αρμοδιότητες. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να πώ ότι αυτό που μας τρομάζει είναι η δύσκολη για την χώρα μας οικονομική κατάσταση. Μακάρι, να ξεπεράσουμε τα οικονομικά προβλήματα. Αν γίνει αυτό, η νέα μεταρρύθμιση θα προχωρήσει. Χρειαζόταν, άλλωστε, ο “Καλλικράτης”. Χρειαζόταν αυτή η τομή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πιστεύω, Γιάννη, να γνωρίζεις και εσύ ότι η αυτοδιοίκηση, ως έχει και βρίσκεται σήμερα, στα ορεινά της χώρας μας, και όχι μόνο, φυτοζωεί. Δεν βλέπεις ότι υπάρχει υποστελέχωση στους δήμους τους ορεινούς».
Ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος του Φιλωτίου Γιώργος Λεόντιος, συμφωνεί με τον κ. Κοντοπίδη. Λέει, χαρακτηριστικά: «Είμαι υπέρ της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, αρκεί να δοθούν οι αρμοδιότητες που πρέπει στα χωριά μας. Οπωσδήποτε και θέλουμε κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε σήμερα…».
Η πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος της Κορώνου Μαρίνα Αξαοπούλου, υποστηρίζει: «Συμφωνώ με τη νέα μεταρρύθμιση. Όμως, για μένα το σημαντικότερο που θα πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον είναι, να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη όλων των χωριών της Νάξου. Ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού ολόκληρου. Όχι ο ένας να παίρνει την μερίδα του λέοντος και ο άλλος ψίχουλα. Δεν είμαι υπέρ της Νάξου των δύο ταχυτήτων. Εάν αυτό μας το εξασφαλίσει η νέα διοικητική μεταρρύθμιση θα πω “ναι, πέτυχε”…”.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου