Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΝΩΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ



Το μεγάλο όνειρο του πρόωρα χαμένου κορυφαίου καθηγητή της Χειρουργικής, συντοπίτη μας Κωνσταντίνου Μανωλά ήταν να δώσει «σάρκα και οστά» στο όνειρο του πατέρα του ιατρού Γιαννούλη Μανωλά. Ήθελε και αυτός, επιζητούσε και αυτός, όπως και ο πατέρας, την αναβάθμιση του τομέα Υγείας στο νησί μας. Γι’ αυτό και από τις πρώτες ενέργειές του ήταν, να υιοθετήσει το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, το τότε Κέντρο Υγείας Νάξου
Ήταν, 3 Ιουνίου του 2006…
Αποσπάσματα από τις, τότε, δηλώσεις του Κ.Γ.Μανωλά, αναδημοσιεύει η «Κ» στο σημερινό της φύλλο:
«Οι Νότιες Κυκλάδες έχουν 45 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού φιλοξενούν περίπου 250 χιλιάδες επισκέπτες ημερησίως. Οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται να έχουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ακόμη και τριτοβάθμια νοσηλεία. Αυτό καλείται να καλύψει σήμερα αλλά και στο μάλλον με την επέκταση του, το Νοσοκομείο Νάξου. Όμως το μεγάλο πρόβλημα είναι η επαρκής στελέχωση του Νοσοκομείου σε ιατρικό αλλά και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Σήμερα καλύπτεται η πρωτοβάθμια φροντίδα αλλά όχι οι υπόλοιπες δύο. Βέβαια, με τις υπάρχουσες δομές κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι μονάδες υγείας των νησιών θα μπορούν να παρέχουν τριτοβάθμια περίθαλψη. Αυτό έρχεται να καλύψει με τη συγκεκριμένη υιοθεσία το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Δηλαδή εδώ θα υπάρξουν οι απαραίτητες υποδομές και μόνιμη στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά όλες οι περιπτώσεις δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας νοσηλείας, θα αντιμετωπίζονται με τέτοιο τρόπο, σαν να ήταν το Νοσοκομείο Νάξου, παράρτημα του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Ταχέως θα δημιουργηθούν οι υποδομές για κάλυψη επειγόντων περιστατικών με την δημιουργία μίας αίθουσας χειρουργείου πλήρως εξοπλισμένης και μίας μονάδας εντατικής θεραπείας, ώστε οποιοδήποτε περιστατικό να συνδέεται επί 24ώρου βάσεως με το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Στη συνέχεια θα δρομολογηθεί η σταδιακή και περιοδική επίσκεψη ομάδων ειδικών ιατρών οι οποίοι σε συνεργασία με τους γιατρούς του Νοσοκομείου Νάξου θα καλύπτουν διαγνωστικά και στην έκταση που επιτρέπει η συνεχώς βελτιούμενη υποδομή του εδώ νοσοκομείου την αντιμετώπιση των τακτικών περιστατικών. Ελπίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειάζονται να μετακινούνται άρρωστοι με κάλυψη ακόμη και της τριτοβάθμιας νοσηλείας. Ο βασικός άξονας αυτής της προσπάθειας είναι να μετακινούνται οι γιατροί και όχι οι άρρωστοι. Αυτό θα βελτιώσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων, θα βελτιώσει αλυσιδωτά και την κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα των κατοίκων και σταδιακά θα φτάσουμε σε ένα σημείο και όπως προείπα, θα καλυφθεί με την παράλληλη πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου και με την βοήθεια από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ακόμη και η τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, που είναι και το ζητούμενο. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, καινούργιο εγχείρημα, αλλά δεν υπάρχει καμία άλλη ελπίδα για να έχουμε και στα νησιά ισότιμη προσφορά υγείας υψηλού επιπέδου, όπως στα μεγάλα κέντρα της χώρας. Εμείς, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια γιατί θεωρούμε ότι αν δεν είναι η μοναδική, είναι ίσως η μόνη εφικτή για να πετύχουμε στόχους υγειονομικής κάλυψης, όπως τους περιγράψαμε…»
- …«Πριν από τρία χρόνια μετακινηθήκαμε από το προηγούμενο Νοσοκομείο, στο γιγαντιαίο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, χωρίς να μεταφέρουμε καμία υποδομή, που αν και δεν ήταν καινούργια, ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Όλος αυτός ο εξοπλισμός ο οποίος παραμένει, στην έκταση που θα χρειαστεί, θα μεταφερθεί στη Νάξο. Αλλά θα μεταφερθεί γνώση και εμπειρία. Θα υπάρξει, σε πρώτη φάση παρουσία ειδικών γιατρών με ταυτόχρονη εκπαίδευση γιατρών από τη Νάξο. Στο νοσοκομείο του νησιού υπάρχει χειρούργος, επίκειται να καλυφθεί η θέση του αναισθησιολόγου και εμείς θα είμαστε από κοντά για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού. Αν χρειαστεί θα μπορεί να μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη…»
- …«Κάθε ασθενής έχει την ευκαιρία να επιλέγει ο ίδιος και το νοσοκομείο που θα πάει αλλά και τον γιατρό του. Αν θέλει να πάει στην Αθήνα, κανείς δεν θα τον εμποδίσει. Απλώς θα του εξηγούμε ότι στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, η νοσηλεία του θα είναι εξασφαλισμένη. Το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχει 700 κλίνες, 430 γιατρούς και 1.200 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Έχει 72 ειδικά τμήματα και μονάδες καλύπτοντας επί 24ώρου βάσεως όλο το φάσμα, όλων των ιατρικών πράξεων…».
- …«Όλα τα πράγματα είναι υπόθεση ανθρώπων και όχι νόμων και θεσμών. Αν αυτό το εγχείρημα πετύχει, και θα πετύχει, πιστεύω ότι θα υιοθετηθεί από την πολιτεία διαχρονικά σε τέτοιο βαθμό που όλα τα μικρά νοσοκομεία θα υιοθετηθούν τελικά από μεγαλύτερα σε όλη την Ελλάδα, αλλιώς δεν μπορούν να επιβιώσουν, δεν υπάρχει άλλος τρόπος…».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου