Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΜΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ...ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΗ



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΧΑΚΗ

Ο Προϋπολογισμός της νέας χρονιάς εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου κατά την προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του εν λόγω οργάνου.
Στα 21.800.000 ευρώ προϋπολογίζονται οι δαπάνες για το τρέχον έτος. Κατά δήλωση των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας και του ιδίου του δημάρχου Νάξου Ν. Μαράκη, θα καταβληθεί προσπάθεια να υλοποιηθεί όσο γίνεται πιο μεγάλο “κομμάτι” (μέρος) του προϋπολογισμού.
Η προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση, αν δεν υπήρχε η «αιώνια» κόντρα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργου Καραμανή με τον δημοτικό σύμβουλο της δημοτικής παράταξης «Νάξος, μαζί για το Αύριο», Κώστα Καπίρη, θα ήταν … κομματάκι άνοστη. Όχι, πως το θέμα ήταν μικρό… Τεράστιο, ήταν… Όμως, η κοπή της πίτας που προηγήθηκε, είχε δημιουργήσει ατμόσφαιρα καλή… Είχε «φτιάξει» κλίμα καλό.
Ο πόλεμος ξέσπασε όμως, όταν ο κ. Καπίρης στην προσπάθεια του να σχολιάσει και καταθέσει τις απόψεις του για το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης του οικείου δήμου, μακρηγόρησε… Τούτο είχε ως αποτέλεσμα να φέρει στο προσκήνιο της συνεδρίασης τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Καραμανή, ο οποίος προσπάθησε, κατ’ επανάληψη, να διακόψει τον κ. Καπίρη, λέγοντάς του ότι αδικαιολόγητα καθυστερεί την συνεδρίαση. Ο δε κ. Μαράκης, παρεμβαίνοντας, παρατήρησε ότι ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολιτεύσεως ήταν εκτός θέματος…
Ας αναφερθεί ότι ο κ. Καπίρης (σ.σ.: που κατά τους τελευταίους μήνες είχε «σιγήσει»…), πήρε αμπάριζα και βγήκε… Βγήκε, και είπε πάρα πολλά… Από Χ.Υ.ΤΥ. μέχρι ΒΙΟ.ΚΑ. και από λιμάνι μέχρι Αεροδρόμιο και άλλα… Ήταν τότε, που ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τον προκάλεσε – του «πέταξε το γάντι» (κατά το κοινώς λεγόμενο), για το Δικαστικό Μέγαρο. Κάπου εκεί, η … μπάλα χάθηκε. Το ξέσπασμα αμφοτέρων, επισκίασε τους πάντες και τα πάντα μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου…
Το «κουβάρι» της κόντρας, που έμοιαζε με σούπα ξαναζεσταμένη – αφού οι δύο άνδρες πολλάκις στο πρόσφατο και μακρινό παρελθόν έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους (τα φραστικά) με αιτία και αφορμή το Δικαστικό Μέγαρο-, κάπως έτσι ξετυλίχτηκε…
…Ο αυθεντικός «διάλογος» και οι παρεμβάσεις Μαράκη
Κ. Καπίρης: «Το ετήσιο πρόγραμμα δράσης ενώ μέχρι σήμερα ήταν ένα Τεχνικό Πρόγραμμα έργων της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, έρχεται σήμερα η νέα νομοθεσία, δηλαδή μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης, να υποχρεώσει όλες τις Δ/νσεις του δήμου να φτιάχνουν προγραμματισμό, δηλαδή των ενεργειών τους και των δράσεών τους… Και έρχεται τώρα ο προϋπολογισμός να καλύψει τις δαπάνες που προκαλούν οι ενέργειες και οι δράσεις και τα έργα του Ετήσιου Προγράμματος. Αυτή είναι η διαφορά που έχουμε από τα προηγούμενα χρόνια. Θα ήθελα να πω ότι το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης είναι ανακόλουθο ως προς τους στόχους τους στρατηγικούς που η ίδια η πλειοψηφία η δημοτική είχε βάλει. Και θα αναφερθώ συγκεκριμένα. Δεν έχει προχωρήσει ούτε το ΓΠΣ ούτε ο ΣΧΟΑΠ. Ο προϋπολογισμός, να επισημάνω δεν είναι ένα εργαλείο δια του οποίου ελέγχεται η νομιμότητα των δαπανών. Μέσα από τον προϋπολογισμό γίνεται και διοίκηση του δήμου».
Γ. Καραμανής: «Κώστα, ουσία και όχι πρόλογο και ανάλυση εννοιών…»
Κ. Καπίρης: «Ναι, ναι πρόεδρε… Ήταν λοιπόν το ΓΠΣ μια προτεραιότητα μέσα στους στόχους… Στο ΓΠΣ και το ΣΧΔΟΑΠ ήτανε η αναβάθμιση της παραλίας, ήτανε η υπογειοποίηση των δικτύων μέσης τάσης, ήτανε η παρακολούθηση και αποκατάσταση των χώρων εξόρυξης μαρμάρων, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές μελέτες όσον αφορά στο περιβάλλον… Στις υποδομές: είχαμε βάλει σαν στρατηγικό στόχο, δήμαρχε, να βρούμε ένα μέρος για καινούργιο λιμάνι, για προσπάθεια κατασκευής νέου αεροδρομίου… Πράγματι, εκεί, προχωρήσαμε, κάναμε καλή προσπάθεια, για πρώτη φορά πήραμε απόφαση ομόφωνη να γίνει στ’ Αυλιά, αλλά για λόγους πολλούς και διάφορους έμεινε έτσι και πήγε στράφι… Είχαμε πει για μια μελέτη αξιοποίησης των οικοπέδων της Αεροπορίας… Είχαμε πει και για τον περιφερειακό δρόμο… Και για τον ΒΙΟ.ΚΑ. είχαμε βάλει κάποιους στόχους…».
Ν. Μαράκης: «Να τα πούμε μετά αυτά;».
Κ.Καπίρης: «Εντάξει… Είχαμε μιλήσει και για τον Ενιαίο Φορέα. Είχαμε πει και για τον ΧΥΤΥ... Και είχαμε πει να συζητήσουμε για την περιβαλλοντική μελέτη…».
Ν. Μαράκης: «Αυτό είναι θέμα, τώρα, του σχεδιασμού…»
Κ. Καπίρης: «Είναι το θέμα του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου μας… Είναι οι εργολαβίες… Δεν έχουμε Δ/νσεις στον δήμο, δήμαρχε…».
Ν. Μαράκης: «Ολοκληρώστε, κύριε Καπίρη».
Κ. Καπίρης: «Προβλέπεται Δ/νση Προληπτικής Ιατρικής Και Υγείας… Δεν έχουμε Δ/νση τέτοια…».
Ν. Μαράκης: «Δ/νση Προληπτικής Ιατρικής, κύριε Καπίρη; Για την πιστοποίηση που πήρε ο δήμος μας να πούμε «μπράβο»…
Ν. Μαράκης: «Προχωράμε, κύριε Καπίρη…».
Κ. Καπίρης: «Δεν προχωρήσατε σε κανονιστικές διατάξεις καθαριότητας κ.λπ.».
Ν. Μαράκης: «Αυτή την στιγμή, κύριε Καπίρη, κάνουμε απολογισμό;».
Κ. Καπίρης: «Δεν αντιλαμβάνεστε μου φαίνεται τι λέω...».
Γ. Καραμανής: «Καπίρη, μπορούμε να μιλήσουμε και διαφορετικά… Ολοκλήρωνε… Σε παρακαλώ, συνάδελφε, πες και για την Δικαιοσύνη, λοιπόν, τι κάναμε στην Νάξο. Για την απόδοση της Δικαιοσύνης και για το Δικαστικό Μέγαρο».
Κ.Καπίρης: «Ναι, θα πω…».
Γ. Καραμανής: «Να πεις… και συ προσωπικά τι έχεις κάνει για το Δικαστικό Μέγαρο…».
Η έκρηξη…
Γ. Καραμανής: «Γιατί για όλα τα έργα εσύ, λες…».
Κ. Καπίρης: «Ήταν ντροπή. Σας λέω, λοιπόν, ότι πήγατε και πήρατε απόφαση μετά από τέσσερα χρόνια στο ΣτΕ, βγάζοντας έξω τον πρόεδρο, αρρωσταίνοντας ο αντιπρόεδρος και βάζοντας έναν σύμβουλο Επικρατείας…».
Γ. Καραμανής: «Δηλαδή, τι λες, τώρα; Ότι δηλαδή η απόφαση δεν είναι σωστή, του Συμβουλίου Επικρατείας; Κάτσε να τα ακούσεις…».
Κ. Καπίρης: «Τι να ακούσω;».
Γ. Καρμανής: «Κάτσε να τα ακούσεις γιατί εσύ έχεις πάει το νησί πίσω.. Θες δε θες θα τ’ ακούσεις… Έχεις πάει το Δικαστικό Μέγαρο πίσω…».
Κ. Καπίρης: Κακώς, με διακόπτεις. Θέλω να συνεχίσω… Δεν είσαι πρόεδρος, εσύ. Γιατί με διακόπτεις; Γιατί με διακόπτεις; Είσαι εκτός θέματος…».
Γ. Καραμανής: «Πες μας συγκεκριμένα, τι έκανες για το Δικαστικό Μέγαρο; Είμαι συγκεκριμένος. Το πήγες πίσω μια δεκαετία… Είχες πει ότι τα λεφτά είναι στο συρτάρι του υπουργείου… Ε, πήγαινε να τα βρεις τώρα να μας τα φέρεις…».
Κ. Καπίρης: «Πρόεδρε, εκτρέπεσαι. Πρόεδρε, εκτρέπεσαι… Θα μείνεις στην ιστορία του δήμου μας ως ο πρόεδρος που διέκοψε όταν συζητιόταν ο προϋπολογισμός δημοτικό σύμβουλο για να αναφερθεί για το Δικαστικό Μέγαρο».
Γ.. Καραμανής: «Είναι προς τιμή μου αυτό…»
Κ. Καπίρης: «Και εμένα είναι προς τιμή μου ό,τι έκανα… Μπορώ να συνεχίσω;».
Γ. Καραμανής: «Να συνεχίσεις, αλλά θα απολογηθείς γιατί πήγες πίσω το Δικαστικό Μέγαρο».
Κ. Καπίρης: «Όλοι ξέρουμε γιατί πήγε πίσω το Δικαστικό Μέγαρο. Όλος ο κόσμος ξέρει γιατί πήγε πίσω… Μπορώ να συνεχίσω;».
Γ. Καραμανής: «Ναι, να συνεχίσεις…».
Κ. Καπίρης: «Εάν σε καίνε αυτά που λέω να ‘σαστε πιο εντάξει για να μη τα ακούτε…».
Γ. Καραμανής: «Ξέρει ο κόσμος…».
Κ. Καπίρης: «Είχατε βάλει το θέμα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας… Δεν κάνατε τίποτε… Αυτά όσον αφορά το ανακόλουθο του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης».
Ν. Μαράκης: «Ολοκλήρωσε, σε παρακαλώ».
Γ. Καραμανής: «Συνάδελφοι, εγώ θα ήθελα το λόγο για πολύ λίγο. Για δυο λεπτά. Ο συνάδελφος έθιξε την Δικαιοσύνη. Είπε ότι η απόφαση που βγήκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν βγήκε με διαδικασίες νόμιμες, κανονικές…».
Κ. Καπίρης: «Αυτό είπα εγώ;»
Γ. Καραμανής: «Βεβαίως, και είπες για τον πρόεδρο του Τμήματος…».
Κ. Καπίρης: «Μα τι λες πρόεδρε; Εγώ είπα τέτοιο πράγμα;».
Γ. Καραμανής: «Ναι, έθιξες την Δικαιοσύνη και το συγκεκριμένο Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου…».
Κ. Καπίρης: «Μα, τι λες πρόεδρε;».
Γ. Καραμανής: «Ναι, το είπες και το άκουσαν όλοι».
Κ. Καπίρης: «Για βάλε την κασέτα, λοιπόν… Εγώ, ξέρεις τι είπα; Είπα ακριβώς πώς βγήκε η απόφαση».
Γ. Καραμανής: «Πώς δηλαδή;».
Κ. Καπίρης: «Η απόφαση βγήκε… διότι ήταν τέσσερα χρόνια! Λέω και εγώ γιατί δεν βγαίνει! Εγώ διερωτήθηκα… Λείπει ο πρόεδρος, λείπει ο αντιπρόεδρος…».
Γ. Καραμανής: «Δηλαδή, τι εννοείς για την Δικαιοσύνη;».
Κ. Καπίρης: «Τίποτε, δεν εννοώ…».
Γ. Καραμανής: «Άστα, Καπίρη… Σε μάθαμε τόσα χρόνια… Πήγες το Δικαστικό δέκα χρόνια πίσω. Θέλεις δε θέλεις θα γίνει το Δικαστικό Μέγαρο…».
20 χρόνια στην αυλή των βασιλιάδων...
Κ. Καπίρης: «Είκοσι χρόνια είσαι δίπλα στους δημάρχους… Μες την αυλή των βασιλέων, είκοσι χρόνια είσαι».
Γ. Καραμανής: «Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί ο Καπίρης να λέει για το ΣτΕ…».
Ν. Μαράκης: «Γιώργο, τέλειωνε…».
Γ. Καραμανής:»Εγώ, σαν δικηγόρος λέω τα πράγματα πώς είναι…».
Κ. Καπίρης: «Δεν είπα τίποτε… Δεν είπα… Εγώ σέβομαι…».
Γ. Καραμανής: «Μη κάνεις τον παντογνώστη…».
Κ. Καπίρης: «Το ιστορικό είπα… Το ιστορικό είπα… Το ιστορικό είπα… Εσύ, είσαι είκοσι χρόνια στην αυλή του βασιλιά!...».
Γ. Καραμανής: «Εμείς, έχουμε κάνει έργο και είμαστε περήφανοι. Εσύ, τι έχεις κάνεις; Εγώ, είμαι περήφανος… Εσύ, έχεις κάνει “μηδέν”… Εγώ, έχω κάνει έργα…».
Κ. Καπίρης: «Για την ταμπακέρα, μίλα. Για την ταμπακέρα, μίλα πρόεδρε… Απάντησέ μου… Για την ταμπακέρα…».
Ν. Μαράκης: «Να … εκτονωθούμε, παρακαλώ! Ο Καπίρης τα είχε μαζεμένα… Και ο Γιώργος ο Καραμανής δικαιολογημένα αντέδρασε…».
Ποτέ, με βασιλιάδες...
Γ. Καραμανής: «Ποτέ δεν είχα σχέση με βασιλιάδες. Δεν ήμουν σε καμία αυλή βασιλιάδων, εγώ… Πoτέ, με βασιλιάδες …».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου