Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ-ΒΟΥΛΕΥΤΗ





Το συγκλονιστικό γεγονός - ο θανάσιμος τραυματισμός του 12χρονου μαθητή του 2ου Γυμνασίου Νάξου Παναγιώτη Ματζάκου, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου του Δημοτικού Διαμερίσματος Γαλήνης, στις 20 Οκτωβρίου ’09, αποτέλεσε αφορμή και αιτία για τον βουλευτή της Β’ Αθηνών του ΣΥΝ Γρηγόρη Ψαριανό να κάνει με σχετική ερώτησή του, αισθητή την παρουσία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, την Παρασκευή , 6 Νοεμβρίου, απευθυνόμενος προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ.κ. Ραγκούση και Διαμαντοπούλου, αντίστοιχα….
Τα ερωτήματα Ψαριανού:
1. Εκτός από τις υπηρεσίες του Δήμου, ελέγχεται η καταλληλότητα των συγκεκριμένων χώρων σε τακτά χρονικά διαστήματα και από υπηρεσίες του Υπουργείου; Ποιες υπηρεσίες είναι επιφορτισμένες με αυτή την υποχρέωση;
2. Τι σκοπεύετε να κάνετε για να εξασφαλίσετε στα παιδιά ασφαλή δραστηριότητα τόσο στους προαύλιους χώρους των σχολείων όσο και στις δημοτικές παιδικές χαρές;
ΣΤΙΣ 18 του ιδίου μηνός, ο κ. Ψαριανός, επανήλθε…
Ζήτησε να πληροφορηθεί τα παρακάτω, από τους προαναφερθέντες υπουργούς:
α) Το ποσό των 630.000 € εξακολουθεί να είναι δεσμευμένο για την αποκατάσταση του 1ου Γυμνασίου της Χώρας Νάξου; Για ποιο λόγο δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι σχετικές εργασίες;β) Ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν συνολικά για τα προβλήματα της σχολικής στέγης στη Νάξο;
«…Αδιασταύρωτες και αίολες κατηγορίες
κατά του Δήμου Νάξου»
Η απάντηση του δημάρχου Νάξου
Στην απάντησή του ο δήμαρχος Νάξου Νίκος Μαράκης προς το υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης/Γενική Δ/νση Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Σ/νση Οργάνωσης και λειτουργίας ΟΤΑ, που ήρθε δυο ημέρες αργότερα (σ.σ.: 20.11.’09), κλείνοντας, αναφέρει και τα εξής: «Θεωρούμε λανθασμένη και υποβολιμαία την ενημέρωση του βουλευτή κ. Ψαριανού, ο οποίος εξαπολύοντας αδιασταύρωτες και αίολες κατηγορίες κατά του Δήμου Νάξου, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και προκαλέσει προβλήματα στη Δημοτική Αρχή του τόπου».
«Καταλογίζει πρόθεση»
Η απάντηση του βουλευτή
Επανήλθε, όμως, ο κ. Ψαριανός. Και, σχολιάζοντας όλα όσα στην απαντητική του επιστολή ο κ. Μαράκης αναφέρει, παρατηρεί ανάμεσα στα άλλα: «…Και σαν να μην ήταν ήδη αρκετές όλες αυτές οι αστοχίες, ο κ. Δήμαρχος Νάξου, στο τέλος του εγγράφου, υποστηρίζει ότι «ο κ. Ψαριανός προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και να προκαλέσει προβλήματα στη Δημοτική Αρχή του τόπου», καταλογίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο, πρόθεση. Δηλαδή, ενώ όλα είχαν καλώς εμείς με την ερώτηση προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην Δημοτική Αρχή…».
Ο “Πόλεμος”
Ο βουλευτής του ΣΥΝ και ο δήμαρχος Νάξου, κατά το κοινώς λεγόμενο, δεν τα βγήκαν πουθενά…
Ο πρώτος κατήγγειλε πράγματα, κατηγορώντας τον Δήμο Νάξου, ενώ ο δεύτερος, επιχείρησε να διαψεύσει τις τα «λεγόμενα» του δεύτερου…
Στο σημείο αυτό, ας παραθέσουμε τα έγγραφα για τα οποία παραπάνω κάναμε λόγο…:
(Επειδή, λίγο ώς πολύ, όλοι στο νησί (μας) γνωρίζουμε πώς έχουν τα σχολεία, τι έχει μέχρι σήμερα γίνει και τι επιβάλλεται να γίνει τους επόμενους μήνες, δεν θα προβούμε από το σημερινό μας αποκλειστικό ρεπορτάζ σε περαιτέρω σχόλια…
Συμπερασματικά ας αναφερθεί ότι η διαφωνία των κ. Ψαριανού και Μαράκη είναι … εμφανής. Ο δε “πόλεμος” είναι … πασιφανής.)
Τα έγγραφα…
Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2009
Γρηγόρης Ψαριανός, βουλευτής Β’ Αθηνών
5/11/2009
Ερώτηση
Προς τους κ.κ. υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
«Τον Οκτώβριο του 2009 ένα τραγικό περιστατικό συνέβη στη Νάξο.
Μαθητής Γυμνασίου έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής όταν καταπλακώ-θηκε από μη στερεωμένο στο έδαφος τέρμα ποδοσφαίρου.
Το Γυμνάσιο της χώρας, πραγματοποίησε ημερήσια εξόρμηση στη Γαλήνη, ένα χωριό 7 χλμ. από τη Νάξο. Οι μαθητές ξεχύθηκαν στο προαύλιο του σχολείου του χωριού, που για πολλά χρόνια έμενε κλειστό και φέτος, ύστερα από πίεση των γονέων της περιοχής, άνοιξε και επαναλειτουργεί ως μονοθέσιο Δημοτικό. Οι γονείς της Γαλήνης είχαν ζητήσει μεταξύ άλλων να αντικατασταθεί το διαλυμένο μεταλλικό τέρμα ποδοσφαίρου που είχε ξεκολλήσει από το έδαφος και στερεωνόταν με κάποιες πέτρες. Εντούτοις, η σχολική χρονιά ξεκίνησε και το τέρμα δεν είχε αντικατασταθεί ούτε είχε επιδιορθωθεί, με αποτέλεσμα να αποτελεί παγίδα θανάτου. Και όταν ο μικρός μαθητής ανυποψίαστος κρεμάστηκε από το τέρμα, αυτό έπεσε πάνω του και με το βάρος του τον σκότωσε.
Δυστυχώς, βδομάδες μετά η κατάσταση σε πολλούς προαύλιους χώρους των σχολείων της Νάξου παραμένει επικίνδυνη. Μπασκέτες πεσμένες, σίδερα να προεξέχουν, κούνιες διαλυμένες στις οποίες κάποιοι έχουν πρόχειρα δέσει καρέκλες(!) και όλα αυτά να βρίσκονται σε μέρη που παίζουν μικρά παιδιά! Εγκληματική η αδιαφορία των τοπικών δημοτικών αρχών καθώς αρκετές εβδομάδες μετά το τραγικό συμβάν δεν έχει ακόμα συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο για το θέμα. Εκκρεμεί μάλιστα και άλλο θέμα που δείχνει την αδιαφορία του Δήμου για την ασφάλεια των μαθητών. Τα δύο σχολικά λεωφορεία του δήμου Νάξου εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν πάρει δελτίο καταλληλότητας από το Υπουργείο. Αρχές Νοέμβρη έγινε σχετική καταγγελία και η αντίδραση του Δήμου δεν ήταν να σπεύσει να εξασφαλίσει το απαραίτητο δελτίο καταλληλότητας αλλά να διακόψει τη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους!
Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ Υπουργοί:
-Εκτός από τις υπηρεσίες του Δήμου, ελέγχεται η καταλληλότητα των συγκεκριμένων χώρων σε τακτά χρονικά διαστήματα και από υπηρεσίες του Υπουργείου; Ποιες υπηρεσίες είναι επιφορτισμένες με αυτή την υποχρέωση;
-Τι σκοπεύετε να κάνετε για να εξασφαλίσετε στα παιδιά ασφαλή δραστηριότητα τόσο στους προαύλιους χώρους των σχολείων όσο και στις δημοτικές παιδικές χαρές;».
18.11.09
Ερώτηση Ψαριανού για τα σχολεία
της Νάξου.
«Με αφορμή το τραγικό περιστατικό του θανάτου ενός δωδεκάχρονου μαθητή Π. Ματζάκου στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου της Γαλήνης, για μια ακόμα φορά βγαίνουν στην επιφάνεια οι σοβαρές ελλείψεις και κακοτεχνίες (στατική επάρκεια, διάβρωση οπλισμού, στεγανοποίηση, εξωτερικά και εσωτερικά κουφώματα κ.α.) που αντιμετωπίζουν πολλά σχολικά κτίρια, καθώς και οι αύλειοι χώροι τους στο νησί της Νάξου.Ενδεικτικά αναφέρουμε τα προβλήματα του 1ου Γυμνασίου, του Γυμνασίου Βίβλου, του 1ου και του 2ου Δημοτικού της Χώρας, τα Δημοτικά του Σαγκρίου, του Κυνιδάρου, του Φιλωτίου, των Μελάνων κ.α, ενώ σε πολλές αυλές των σχολείων ο εξοπλισμός τους, λόγω έλλειψης συντήρησης, βρίσκεται σε κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα να εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για τα μικρά παιδιά. Το Σεπτέμβριο του 2008 ο τέως υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης, μετά από επιτόπια επίσκεψή του, είχε εξαγγείλει τη διάθεση του ποσού των 630.000 ευρω από κονδύλια του ΟΣΚ για την επισκευή του 1ου Γυμνασίου.Επειδή μέχρι σήμερα ουσιαστικά τίποτα δεν έχει προχωρήσει, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων εάνα) Το ποσό των 630.000 ευρω εξακολουθεί να είναι δεσμευμένο για την αποκατάσταση του 1ου Γυμνασίου της Χώρας Νάξου; Για ποιο λόγο δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι σχετικές εργασίες;β) Ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν συνολικά για τα προβλήματα της σχολικής στέγης στη Νάξο;»
Ο Δήμος Νάξου (δήμαρχος
Ν. Μαράκης)
Δήμος Νάξου
Αρ. Πρωτ. 71204
Ημερομηνία: Νάξος, 20.11.2009
Προς: Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γενική Δ/νση Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Σ/νση Οργάνωσης και λειτουργίας ΟΤΑ). Υπόψη κας Παπάζογλου.
«Αξιότιμη κα Παπάζογλου,
Σε απάντησή του με αριθμό πρωτοκόλλου 70564 με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου 2009 εγγράφου σας, το οποίο αναφέρεται στην υπ’ αριθμόν 731/5-11-2009 ερώτηση του βουλευτή κ. Γρηγόρη ψαριανού, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1ον: Το σχολείο της γαλήνης παρέμεινε κλειστό μόνο κατά την σχολική χρονιά 2008-2009, μετά από απαίτηση των γονέων που ήθελαν τα παιδιά τους να φοιτούν σε μεγάλο σχολείο και όχι σε μονοθέσιο. Κατά τη φετινή χρονιά 2009-2010 αναθεώρησαν τη στάση τους και το σχολείο επαναλειτούργησε σαν μονοθέσιο.
2ον: Το σχολείο της γαλήνης είναι πλήρως ανακαινισμένο. Τα δύο τέρματα τα οποία βρίσκονταν στον αύλειο χώρο ήταν μεταφερόμενα, τύπου 5χ5 και τα είχε δωρίσει και εγκαταστήσει ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού, χωρίς να ενημερώσει και χωρίς να λάβει την έγκριση του Δήμου Νάξου. Ο μαθητής του 2ου Γυμνασίου που είχε πάει εκδρομή με το σχολείο του στον παραπάνω χώρο, έκανε μονόζυγο στο συγκεκριμένο τέρμα με αποτέλεσμα εκείνο όπως ήταν φυσικό –λόγω του τύπου του- να ανατραπεί και ο μαθητής να χτυπήσει θανάσιμα.
3ον: Όλοι οι χώροι στα προαύλια των σχολείων είναι ασφαλείς και δεν υπάρχουν σε αυτά ούτε πεσμένες μπασκέτες ούτε διαλυμένες κούνιες ούτε άλλα αντικείμενα του είδους που να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια 5των μαθητών.
4ον: Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει συγκληθεί στις 8 Νοεμβρίου 2009 και είχε σαν πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης τη λειτουργία των σχολικών εγκαταστάσεων και παιδικών χαρών του Δήμου Νάξου, όπου όλα συζητήθηκαν εκτενώς.
50ν: τα δύο (2) λεωφορεία του Δήμου Νάξου έχουν υποβληθεί στις προβλεπόμενες επιθεωρήσεις από το Τμήμα Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχίας Κυκλάδων, οι οποίες όπως και τις προηγούμενες χρονιές έτσι και φέτος ολοκληρώθηκαν επιτυχώς. Κατόπιν των ελέγχων αυτών τα εν λόγω λεωφορεία διαθέτουν όλα τα απαραίτητα και προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις πιστοποιητικά καταλληλότητας, τα οποία επισυνάπτονται στο παρόν έγγραφο. Τονίζεται δε ότι, ουδέποτε διεκόπησαν τα δρομολόγια που εκτελούν τα εν λόγω λεωφορεία για τη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους.
Θεωρούμε λανθασμένη και υποβολιμαία την ενημέρωση του βουλευτή κ. Ψαριανού, ο οποίος εξαπολύοντας αδιασταύρωτες και αίολες κατηγορίες κατά του Δήμου Νάξου, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και προκαλέσει προβλήματα στη Δημοτική Αρχή του τόπου».
Με εκτίμηση
Νίκος Μαράκης.
*Συν.: 1)Δελτία καταλληλότητας λεωφορείων Δήμου Νάξου.
Συν.: 2) Υπεύθυνες Δηλώσεις Εξουσιοδοτημένου Συνεργείου Ελέγχου.
Η απάντηση του βουλευτή στο έγγραφο του δημάρχου Νάξου
«Στις 5 Νοεμβρίου καταθέσαμε ερώτηση (αρ. πρωτ. 731) προς τους κ. κ. υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, αναδεικνύοντας το πρόβλημα των παραμελημένων σχολικών προαυλίων, με αφορμή τον τραγικό χαμό μαθητή Γυμνασίου, ο οποίος καταπλακώθηκε από μη στερεωμένο στο έδαφος τέρμα ποδοσφαίρου στη διάρκεια σχολικής εκδρομής. Το Υπ. Εσωτερικών μας απέστειλε φωτοαντίγραφο επιστολής του δημάρχου Νάξου προς το Υπουργείο με ημ/νια 20/11/2009, στο οποίο η Δημοτική Αρχή αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνη για το τραγικό συμβάν αλλά και για την εν γένει κακή κατάσταση των προαύλιων χώρων των σχολείων της Νάξου, παρουσιάζοντας μια εξωραϊσμένη κατάσταση που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, όπως την καταγγέλλουν οι πολίτες και όπως αποτυπώνεται σε φωτογραφικά ντοκουμέντα.Για το θάνατο του μαθητή, με περισσή αναλγησία η Δημοτική Αρχή παραδέχεται πως δεν είχε ελέγξει τα τέρματα του ποδοσφαίρου στο προαύλιο, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί επί τούτου.Παραδέχεται, κατά συνέπεια, ότι δεν είχε καν ελέγξει την καταλληλότητα του χώρου ενόψει της καινούριας σχολικής χρονιάς. Επιπλέον, ο απλός πολίτης διερωτάται αν μπορεί όποιος θέλει να κάνει τέτοια παρέμβαση σε προαύλιο σχολείου, χωρίς να ενημερωθεί ο αντίστοιχος ΟΤΑ. Ακολούθως, η Δημοτική Αρχή προσπαθώντας να διαψεύσει τα δεδομένα που παρατίθενται στο κείμενο της ερώτησης σχετικά με την κραυγαλέα αδιαφορία του Δήμου που δεν είχε συγκαλέσει ούτε καν Δημοτικό Συμβούλιο για το θάνατο του μαθητή αλλά και που δεν είχε εξασφαλίσει δελτίο καταλληλότητας για τα σχολικά λεωφορεία, αναφέρει ότι συγκλήθηκε ΔΣ και παραθέτει πιστοποιητικά καταλληλότητας των λεωφορείων, μόνο που όλα αυτά έχουν ημερομηνίες μεταγενέστερες της ερώτησης, και ,συγκεκριμένα, την 9/11/2009!Πράγμα που αποδεικνύει ότι τα στοιχεία που παραθέταμε ήταν απολύτως αληθή και εξακριβωμένα!Και σαν να μην ήταν ήδη αρκετές όλες αυτές οι αστοχίες, ο κ. Δήμαρχος Νάξου, στο τέλος του εγγράφου, υποστηρίζει ότι «ο κ. Ψαριανός προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και να προκαλέσει προβλήματα στη Δημοτική Αρχή του τόπου», καταλογίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο, πρόθεση. Δηλαδή, ενώ όλα είχαν καλώς εμείς με την ερώτηση προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην Δημοτική Αρχή…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου