Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ



Μια πρόσκληση, η προ ημερών, αυτή, του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάξου, έφερε, προ ωρών, στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας, τον Σύλλογο των καθηγητών του εν λόγω Γυμνασίου, οι οποίοι σε έκτακτη συνεδρίαση τους την Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, πήραν θέση σε μείζονος σημασίας θέματα, που απασχολούν την Σχολική Κοινότητα (Μαθητική και Εκπαιδευτική)…
-Η δ/ντρια του σχολείου Σ. Οικονόμου υπογράφει (εκ μέρους συλλόγου καθηγητών) την παρακάτω ανακοίνωση:
«Σήμερα 2 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 13.30 συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση ο σύλλογος καθηγητών του 2ου Γυμνασίου Νάξου μετά από πρόσκληση της διευθύντριας προκειμένου να συζητήσει επί του περιεχομένου της προσκλήσεως με αρ.πρωτ.67/01.12.2009 του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας. Ο σύλλογος καθηγητών μελέτησε με προσοχή τα θέματα της πρόσκλησης και με γνώμονα πάντα την ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας και της συνέχιση της συνεργασίας με το ΣΓΚ αποφάσισε:
Α) Να απαντήσει δια του παρόντος πρακτικού στα θέματα που εγείρει η πρόσκληση.
Β) Να αγωνιστεί για το κλίμα του ήπιου- δημιουργικού κλίματος του σχολείου. Στα πλαίσια των ανωτέρω γνωστοποιεί στο Δ.Σ. ότι δεν θα παρευρεθεί στην συνάντηση επειδή δεν ερωτήθηκε για την ημέρα και ώρα αυτής καθώς οι περισσότεροι αδυνατούν να παρευρεθούν αλλά και γιατί υπάρχουν ενστάσεις επί των θεμάτων που έχουν τεθεί για συζήτηση στη συνάντηση αυτή.
1)Λειτουργία της σχολικής κοινότητας.
Η λειτουργία της σχολικής κοινότητας καθορίζεται από νόμους οι οποίοι ρυθμίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία σε όλη την Ελληνική επικράτεια, για την εφαρμογή δε αυτών των νόμων είναι υπεύ-θυνος ο Σύλλογος Δι-δασκόντων Καθηγητών, ο Διευθυντής του σχο-λείου και κατ’ επέκταση η Προϊσταμένη Αρχή. Μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια και με στόχο το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία υποβοη-θείται με τις μαθητικές κοινότητες (κατόπιν καθοδηγήσεως από τους καθηγητές και τον ΣΓΚ.
2)Σχολικές Εκδρομές.
Ως προς το θέμα των σχολικών εκδρομών- περιπάτων ο ΣΚ αποφά-σισε ότι μετά την τραγική απώλεια του μαθητή του σχολείου μας σε σχολικό περίπατο δεν είναι εφικτό (προς το παρόν) να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εκδρομή. Επειδή όμως εκτιμάται ότι αυτό θα λυπήσει τους μαθητές προτείνει την διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων (φεστιβάλ) μέσα στο σχολικό χώρο.
3)Αξιολόγηση καθηγητών από μαθητές.
Σχετικά με την αξιολόγηση των καθηγητών από τους μαθητές, σας γνωρίζουμε ότι βάσει της εκπαιδευτικής νομοθεσίας δεν υφίσταται τέτοια διαδικασία καθότι δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα προς τούτο όργανα. Με βάση αυτά κρίνουμε ότι οποιαδήποτε διαφορετική άποψη από άλλα άτομα, που δεν είναι καθ’ υλην αρμόδια οδηγεί σε πρακτικές που μόνο σύγχυση και άρνηση θα επιφέρουν στους μαθητές.
Βάσει των ανωτέρω ο ΣΚ κρίνει ότι τα θέματα που έχει προτείνει ο ΣΓΚ πρέπει να αποσυρθούν καθώς τόσο ο ΣΓΚ όσο και οι μαθητές είναι αναρμόδιοι. Ωστόσο οι καθηγητές του σχολείου μας ήταν και είναι ανοιχτοί στο να ακούσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και να βρουν από κοινού λύση σ’αυτό. Σε περίπτωση που ο μαθητής που τυχόν έχει κάποιο πρόβλημα, κωλύεται να μιλήσει απευθείας στον καθηγητή του γι’ αυτό που τον απασχολεί, περιμένουμε από τον κηδεμόνα του μαθητή να απευθυνθεί στον καθηγητή και να του θέσει το πρόβλημα».
-Στο μεταξύ, εχθές, η πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάξου Λη Τζώρτζη, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση-απάντηση, στην ανακοίνωση των καθηγητών του ιδίου σχολείου.
«Σχετικά με τα γεγονότα και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών που κατέληξαν στην άρνηση των καθηγητών να συμμετάσχουν στην συνάντηση που είχε καλέσει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και το 15μελές συμβούλιο για το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009, λόγω του επίμαχου σημείου και της αστοχίας της λέξης ‘’αξιολόγηση’’ καθηγητών από μαθητές και την απαράδεκτη απουσία γονέων και παιδιών από τη συνάντηση, θα ήθελα να τονίσω τα εξής:
Κατ’ αρχήν, με μεγάλη ικανοποίηση ενημερώθηκα ότι η Υπουργός Παιδείας κα Διαμαντοπούλου πρόκειται να συμπεριλάβει στο νέο νομοσχέδιο και την αξιολόγηση των καθηγητών από τους γονείς και μαθητές, που σημαίνει ότι ο Σύλλογός μας πρωτοπόρησε!
Κλείνοντας, εκτιμώ ότι αξίζουμε τα σχολεία που έχουμε, τους εκπαιδευτικούς που έχουμε, τα παιδιά που έχουμε και την τύφλα που μας διακατέχει….!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου