Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009




O Βασίλης Ραπτάκης μιλάει στην "Κ"

Σε μια χρονική στιγμή που οι συζητήσεις έχουν ανάψει, και συζητήσεις και σχόλια κάνουν λόγο για την δημιουργία/υλοποίηση (του) νέου Καποδίστρια (ή ενιαίου δήμου) και στο δικό μας το νησί, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νάξου, ορθοπεδικός του οικείου νοσοκομείου, Βασίλης Ραπτάκης, χωρίς περιστροφές, παίρνει θέση σε πολλά και σημαντικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία του νησιού μας, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι είναι στα σκαριά νέο σχήμα που θα διεκδικήσει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές τον ενιαίο δήμο.

Οι θέσεις Ραπτάκη σε μια σειρά από θέματα που αφορούν στον δήμο Νάξου, στις υπάρχουσες δημοτικές παρατάξεις (και στο μέλλον τους), στο νοσοκομείο αλλά και στα απαραίτητα για το νησί μας έργα, είναι οι εξής:
· Οι δήμοι σε όλη την Ευρώπη είναι κυβερνήσεις. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της Αυτοδιοίκησης στην χώρα μας. Ασφαλώς και χρειάζονται οι νέοι δήμοι οικονομικούς πόρους για να πάνε μπροστά…
· Πιστεύω στον Γιάννη Ραγκούση. Θεωρώ ότι θα προχωρήσει στην διοικητική μεταρρύθμιση, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που η χώρα μας αντιμετωπίζει.
· Στο νησί μας υπάρχουν άνθρωποι ικανοί, υπάρχει δυναμικό σε όλο το νησί της Νάξου που μπορεί να ασχοληθεί σοβαρά και με επιτυχία στον καινούργιο δήμο.
· Θα είμαι “μέσα” στην νέα προσπάθεια του νέου δήμου υπό προϋποθέσεις. Όλα είναι σε εξέλιξη.
· Από τον συνδυασμό Μαράκη έφυγα από μόνος μου. Έχω κάνει αναφορά στους λόγους που με έκαναν να φύγω. Δεν κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε. Και, όταν χρειάστηκε, σας θυμίζω, εξήγησα τους λόγους. Συνεχίζω να έχω τις απόψεις που και τότε διατύπωσα δημόσια. Έχω αποδείξει και στην πράξη ότι για ό,τι κρίνω σωστό, ψηφίζω… και για ό,τι θεωρώ όχι σωστό, καταψηφίζω.
· Θα πάω σε ένα συγκεκριμένο σχήμα. Πάντως, μαζί με τον κύριο Μαράκη δεν πρόκειται να ξαναπάω. Ούτε υπό προϋποθέσεις … και με καμία κυβέρνηση. Το ξεκαθαρίζω.
· “Κάτι” με εκφράζει στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Μπορεί να μη το έχω συζητήσει με πάρα πολύ κόσμο ή ομάδες, όμως “κάτι” με φράζει.
· Να σας εξηγήσω: Είμαστε κάποιοι άνθρωποι που συζητάμε και προβληματιζόμαστε για τον δήμο Νάξου.
· Κανένα από τα υπάρχοντα σχήματα στον δήμο μας (δεν) με εκφράζει. Δεν με εκφράζουν, το λέω ξεκάθαρα. Έτσι, όπως έχω μάθει πάντα να μιλάω.
· Σύμφωνα με όσα ο πρόσεδρος της κυβέρνησης διατείνεται, σε κανένα δήμο, από έναν μεγάλο αριθμό δημοτών και κάτω, δεν πρόκειται να δοθεί χρίσμα. Η δέσμευση αυτή του κυρίου Παπανδρέου, μας πιάνει και εμάς εδώ στη Νάξο. Είμαστε σε αριθμό δημοτών, μικρός δήμος. Χρίσματα θα δοθούν στους δήμους που έχουν δεκάδες χιλιάδες δημότες.
· Τα μέτρα και τα σταθμά που “λειτούργησαν” στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, δεν υφίστανται πια… Αλλάξανε οι εποχές. Άλλα ήταν τα κριτήρια το 2006 και άλλα θα είναι το 2010. Αλλάξανε τα πράγματα.
· Την συγκεκριμένη αίτηση των «επτά», όπως την λέτε, θα την υπέγραφα, οποιοσδήποτε και να την έκανε. Οποιασδήποτε και αν έπαιρνε την σχετική πρωτοβουλία. Και ο κύριος Μαράκης να έπαιρνε την πρωτοβουλία θα την υπέγραφα. Έπρεπε να γίνει έκτατη συνεδρίαση για το τραγικό συμβάν της Γαλήνης. Το δημοτικό συμβούλιο Νάξου θα έπρεπε να είχε πάρει την πρωτοβουλία για έκτατη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου και να είχε προλάβει την πρωτοβουλία των «επτά».
· Για το συμβάν με θύμα ένα μικρό παιδί σε μια εκδρομή, στην Γαλήνη, τι να πω; Ίσως, εάν ήταν κατά πως λέγεται, τα δοκάρια στερεωμένα να μην είχε συμβεί.
· Για το πολυσυζητημένο “πραξικόπημα” που είπα αναφερόμενος στην συμπεριφορά του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κυρίου Καραμανή, τι θέλετε δηλαδή, να σας πω; Το ξεκαθαρίζω. Η λέξη “πραξικόπημα” προέρχεται από την λέξη “πράξη” και το ρήμα “σκοπέω” (σκοπώ)… Που σημαίνει ότι κάνεις μια πράξη γιατί αποσκοπείς κάπου. Η πράξη του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Γιώργου Καραμανή αποσκοπούσε στο να μη γίνει έκτατη συνεδρίαση για το τραγικό συμβάν του δημοτικού μας συμβουλίου, αλλά μια τακτική συνεδρίαση. Άρα, είχε κάποιο σκοπό ο κύριος Καραμανής. Γι’ αυτό και είπα ότι με την τακτική του πήγε ενάντια στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
Για το νοσοκομείο…
Όσον αφορά στο κτηριακό ούτως ή άλλως αυτό θα γινότανε. Θεωρώ λοιπόν ότι η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, πριν το 2004 δηλαδή, τις ευθύνες της ήδη τις έχει πάρει όσον αφορά την καθυστέρηση του κτηριακού. Ήρθε, λοιπόν, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πολύ καλά έκανε και μπράβο της, και το ‘χτισε το νοσοκομείο. Χωρίς όμως να έχει ετοιμάσει τον Οργανισμό, χωρίς να έχει προκηρύξει τις θέσεις ούτε του ιατρικού ούτε του νοσηλευτικού ούτε του διοικητικού προσωπικού.
Κατά την προσωπική μου άποψη πρώτα φτιάχνεις τον Οργανισμό, πρώτα προκηρύσσεις τις θέσεις και μετά φτιάχνεις τα κτήρια.
Στην παρούσα κατάσταση, τώρα… Είμαι πολύ αισιόδοξος για την παρούσα κατάσταση, διότι θεωρώ ότι η παρούσα κυβέρνηση οπωσδήποτε είναι υποχρεωμένη και πρέπει και μπορεί να προχωρήσει στην λειτουργία του νοσοκομείου. Γιατί αυτή τη στιγμή, πρώτα-πρώτα εκκρεμεί ο Οργανισμός που θεωρώ όμως ότι μέχρι τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο το θέμα θα έχει λήξει
Εκκρεμούν αυτή τη στιγμή πάρα πολλές προκηρύξεις οι οποίες εκκρεμούνε διότι έχει σταματήσει αυτή τη στιγμή η διαδικασία… Πρέπει, λοιπόν, να τελειώνουμε με τον Οργανισμό, να ολοκληρωθούν οι προκηρύξεις, όπως προκήρυξη ορθοπεδικού, νεφρολόγου (ένα μεγάλο πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή), καρδιολόγου, παιδιάτρου, παθολόγου…, και από τη στιγμή, λοιπόν, που θα προκηρυχθούν αυτές οι θέσεις…, μετά θα πρέπει να προκηρυχθούν θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού κ.λπ.
Εμείς αυτή τη στιγμή, όσον αφορά τον ορθοπεδικό, εγώ τουλάχιστον από την πλευρά μου, είμαι κατά 50% έτοιμος, γιατί έχω έναν πολύ καλό αναισθησιολόγο με τον οποίο συνεργαζόμαστε άψογα, μπορώ να ξεκινήσω αφού μου φέρουν έναν δεύτερο συνάδελφο για να προχωρήσουμε δειλά-δειλά όσον αφορά το ορθοπεδικό κομμάτι.
Το βασικότερο όμως από όλα όσον αφορά το χειρουργικό κομμάτι του νοσοκομείου είναι να λειτουργήσει η αιμοδοσία. Άρα, και πάλι έχει σχέση ο Οργανισμός. Χωρίς σταθμό αιμοδοσίας δεν μπορούν να γίνουν μικρές, μεσαίες και μεγάλες επεμβάσεις. Γίνονται κάποιες μικρές επεμβάσεις τις οποίες τις κάνουμε και τώρα.
Οι φανφάρες κάναμε νοσοκομείο, κάναμε το ένα και το άλλο, δεν πρέπει να τα λέμε. Και τα λάθη του προηγούμενου υπουργού Υγείας ήταν ότι ερχόταν στη Νάξο σε τακτά χρονικά διαστήματα, έκοβε κορδέλες αλλά ο Οργανισμός ήταν στα συρτάρια.
Ένα νησί σαν την Νάξο, που θεωρώ ότι είναι συμπρωτεύουσα του νομού, το νοσοκομείο της πρέπει το γρηγορότερο να λειτουργήσει, γιατί έτσι θα καλύψει το νησί μας και τα γύρω νησιά. Είμαστε σημείο αναφοράς. Στα χαρτιά φαίνεται ότι είμαστε νοσοκομείο. Μια μεγάλη γκάμα ορθοπεδικών επεμβάσεων που μπορεί να γίνεται εδώ, φεύγει. Υπάρχουν ελλείψεις.
Στα χαρτιά είναι νοσοκομείο, οι γιατροί κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να το λειτουργήσουν αλλά θέλει ακόμα πάρα πολύ δουλειά
Υπάρχει επίσης εάν πάρα πολύ μεγάλο θέμα. Οι εφημερίες. Και οι δικοί του άνθρωποι του κ. Αβραμόπουλου λένε ότι όσον αφορά τις εφημερίες τα έκανε μπάχαλο. Έχουμε πληρωθεί μέχρι και 31 Αυγούστου. Εμείς, ήδη τις πληρωθήκαμε χτες. Τον ευχαριστούμε που μας αύξησε τους μισθούς αλλά στις εφημερίες τα έκανε μπάχαλο. Και ρωτώ: πώς θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Δεν ξέρει κανείς πότε θα πληρωθούμε Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Δεν υπήρξε κανένας προγραμματισμός. Δεν υπάρχουν λεφτά. Άφησε εκκρεμότητες ο προηγούμενος υπουργός. Η καινούργια ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών να δώσει λύση στο πρόβλημα των εφημεριών.
Πραγματικά υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση σε ό,τι αφορά των θέμα των προέδρων των νοσοκομείων. Πιστεύω ότι αυτό το θέμα θα έχει λυθεί μέχρι το τέλος του μηνός.
Το νοσοκομείο θέλει στήριξη. Οι πάντες θα πρέπει να το αγκαλιάσουν ώστε το νοσοκομείο αυτό να λειτουργήσει. Δεν είναι καλύτερη η Σύρος…
Η επόμενη δημοτική, τί πρέπει να κάνει…
Για μένα πρέπει η επόμενη να ασχοληθεί με τρία θέματα: Νοσοκομείο, λιμάνι, αεροδρόμιο.
Για την Μείζονα και την Ελάσσονα: Δεν έχουν μέλλον…
Όπως βλέπω τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχει μέλλον. Δεν ξέρω, αν αλλάξει κάτι αργότερα. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τον συνδυασμό της ελάσσονος μειοψηφίας. Ακριβώς. Όπως είναι τώρα, τα πράγματα. Οι δυο αυτοί συνδυασμοί δεν έχουν μέλλον…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου