Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009


Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ "ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ"

Συνέντευξη στον Γιάννη Βλαχάκη

Η βουλευτής Α’ Αθηνών και υποψήφια πρόεδρος της Ν.Δ. κα Ντόρα Μπακογιάννη ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της «Κυκλαδικής», δίδοντας απαντήσεις σε έντεκα ερωτήματα που τις θέσαμε, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 29ης Νοεμβρίου, η οποία θα αναδείξει τον νέο αρχηγό του κόμματος.
Η κα Μπακογιάννη, με λόγο απέριττο, δίδει απαντήσεις σε ερωτήματα που ο μέσος νεοδημοκράτης ή μη, ψηφοφόρος, κάλλιστα, θα μπορούσε να τις θέσει.
Οι απαντήσεις της επιδόξου προέδρου του κόμματος της Ν.Δ., έχουν ως εξής:
ΕΡ.: Τα δημοσκοπικά ευρήματα-δείγματα των τελευταίων εβδομάδων συνάδουν με την εικόνα-όγκο των συγκεντρώσεων ενός εκάστου εκ των τριών υποψηφίων;
ΑΠ.:Αυτό που έχω να πω σήμερα και το λέω γνωρίζοντας πολύ καλά το αντικείμενο και το χώρο των δημο-σκοπήσεων, είναι ότι μόνο η κάλπη, σε λίγες μέρες, θα απαντήσει στο ερώτημα για το νέο αρχηγό της ΝΔ. Σκεφτείτε απλά, ότι μιλούμε για δημοσκοπήσεις σε ένα εκλογικό σώμα το οποίο δεν είναι προσδιορισμένο. Εκείνο πάντως, που διαπιστώνω όπου κι αν πηγαίνω, είναι η θερμή συμπαρά-σταση των νεοδημοκρατών. Αυτό κρατώ και περιμένω με αισιοδοξία το απο-τέλεσμα των εκλογών της 29ης Νοεμβρίου.
Ε.Ρ.: Η τελική επιλογή του νεοδη-μοκράτη ψηφοφόρου με βάση ποια κριτήρια θα γίνει;
ΑΠ.: Η μάχη για την ηγεσία του κόμματος είναι μια καθαρά πολιτική μάχη. Η εκλογή της 29ης Νοεμβρίου θα καθορίσει αν θα είμαστε μια παράταξη εσωστρεφής, ικανοποιημένη με τον εαυτό της ή μια παράταξη εξωστρεφής με προοπτική εξουσίας. Αν θα ανοι-χτούμε προς τα έξω ή αν θα κλειστούμε προς τα μέσα. Εγώ σας λέω και πάλι τάσσομαι υπέρ της διεύρυνσης. Όχι με ευκαιριακές συμμαχίες και με κινήσεις τακτικής, αλλά με συστηματική εξωστρεφή δράση. Κάνοντας ανοίγματα στα σύγχρονα, στα νέα ρεύματα σκέψης. Βρίσκοντας τον συγχρονισμό μας με την κοινωνία, η οποία μοιάζει να κινείται πιο γρήγορα από μας. Αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Έτσι θα γίνουμε και πάλι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη του τόπου.
ΕΡ.: Η οξεία δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων, και δη αυτή μεταξύ υμών και του κ. Σαμαρά, εάν δεν υπήρχε, η προσέλευση των νεοδημο-κρατών ψηφοφόρων στις κάλπες θα ήταν μεγαλύτερη;
ΑΠ.: Είμαι σίγουρη, ότι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. θα δώσουν βροντερό «παρών» στις εκλογές της 29η Νοεμβρίου. Και αυτό γιατί έχουν κατανοήσει τι διακυβεύεται. Γιατί έχουν συνειδητοποιήσει ότι στις 29 Νοεμβρίου κάνουμε μια επιλογή που θα καθορίσει το μέλλον της παράταξής μας για πολλά χρόνια. Η εκλογή της 29ης Νοεμβρίου θα καθορίσει αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή αν θα μείνουμε κολλημένοι στο παρελθόν. Η εκλογή της 29ης Νοεμβρίου θα καθορίσει αν θα είμαστε ένα κόμμα εξουσίας ή ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Αυτό είναι το καθαρό δίλημμα που έχουμε μπροστά μας. Για εμένα η λύση είναι η διεύρυνση και προς τα δεξιά και προς το κέντρο. Αυτό σημαίνει άνοιγμα στην κοινωνία.
ΕΡ.: Η εκλογή θα κριθεί στον β’ γύρο;
ΑΠ.: Ας κάνουμε λίγες μέρες υπομονή…
ΕΡ.: Ο Γιώργος Καρατζαφέρης υπο-στηρίζει την υποψηφιότητα Ντόρας Μπακογιάννη, για να μπορέσει, εν ευθέτω χρόνο, να προσεταιριστεί ψηφοφόρους του συνδιεκδικητή της αρχηγίας, Σαμαρά;
ΑΠ.: Ακούστε, το νέο αρχηγό της Ν.Δ. δεν θα τον βγάλει ούτε το ΛΑΟΣ, ούτε το σύστημα ΠΑΣΟΚ, που αυτή την περίοδο δίνει ρέστα εναντίον μου, για ευνόητους λόγους. Θα τον βγάλουν οι νεοδημοκράτες. Τελεία και παύλα.
ΕΡ.: Εάν εκλεγείτε στην προεδρία του κόμματος, θα επιδιώξετε να διεκ-δικήσετε πρώην ψηφοφόρους της ΝΔ που, στις τελευταίες εκλογές, ψήφισαν το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη;
ΑΠ.: Λέω ξεκάθαρα, ότι δεν περισσεύει κανείς. Δεν περισσεύει ούτε ο πιστός ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας που έστω και προβληματισμένος μας ψήφισε και αυτή τη φορά. Δεν περισσεύει ούτε ο παραδοσιακός νεοδημοκράτης που πικράθηκε και δεν ψήφισε καθόλου στις τελευταίες εκλογές. Δεν περισσεύει ούτε ο δυσαρεστημένος ψηφοφόρος μας που βρήκε αποκούμπι στο ΛΑΟΣ. Δεν περισσεύει ούτε ο προβληματισμένος πολίτης που αυτή τη φορά έκρινε ότι πρέπει να στραφεί στο ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν περισσεύει, σε κανέναν δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη.
ΕΡ.: Στην περίπτωση που πάρετε στα χέρια σας τα ηνία του κόμματος, θα απορρίψετε τις βασικές επιλογές του Κώστα Καραμανλή;
ΑΠ.: Οι κεντρικές πολιτικές του Κώστα Καραμανλή ισχύουν. Άλλωστε η ιδεο-λογία, η αξία και οι αρχές του κόμματός μας είναι σταθερές από το 1974 και μετά. Αυτό που κατά καιρούς είμαστε ως κόμμα υποχρεωμένοι να κάνουμε είναι να προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας στις σύγχρονες απαιτήσεις και τα ρεύματα των πολιτών. Παραδείγματος χάριν, στο Σκοπιανό. Εμείς χαράξαμε τις εθνικές κόκκινες γραμμές της χώρας. Μαζί με τον Κώστα Καραμανλή πε-τύχαμε τη μεγάλη εθνική νίκη του Βουκουρεστίου, την πολιτική που εισηγήθηκα και υλοποίησα ως αρμόδια υπουργός Εξωτερικών. Μία πολιτική με την οποία οδηγήσαμε ολόκληρη τη συμμαχία και τους Αμερικάνους και τους Τούρκους να δεχτούν τις ελληνικές θέσεις για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ήταν η μεγαλύτερη διπλωματική νίκη στο Σκοπιανό τα τελευταία 17 χρόνια και η νίκη αυτή φέρνει τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας. Και σας θυμίζω ότι παραλάβαμε το ζήτημα βαλτωμένο, μετά από 11 χρόνια αδράνειας, η οποία οδήγησε σε αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα από 100 και πλέον χώρες. Την πολιτική αυτή θα την υπερασπιστούμε και στο μέλλον. Και θα πιέσουμε το ΠΑΣΟΚ να την ακολουθήσει και αυτό γιατί είναι η μόνη υπεύθυνη γραμμή για τη χώρα, ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε την ιστορία και τα συμφέροντά μας.
ΕΡ.: Θα μπορέσει, και σε πόσο χρόνο, η ΝΔ θα γίνει ανταγωνιστική στην πολιτική σκακιέρα, έναντι του ΠΑΣΟΚ;
ΑΠ.: Εμείς οφείλουμε το συντομότερο, αφού ανασυγκροτηθούμε – και έχω παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις - να είμαστε έτοιμοι για τη διεκδίκηση και πάλι της εμπιστοσύνης των Ελλήνων. Άλλωστε, το πολιτικό σκηνικό εμφανίζεται εξαιρετικά ρευστό. Οι διαθέσεις των πολιτών αλλάζουν πολύ ταχύτερα απ’ ότι στο παρελθόν. Θυμίζω ότι πριν από 14 μήνες ήμασταν δύο μονάδες μπροστά στις δημοσκοπήσεις, μετά από ένα χρόνο χάσαμε τις εκλογές με μεγάλη διαφορά. Τίποτα δεν αποκλείει το αντίστροφο να συμβεί με το ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα τη στιγμή που με τις πρώτες ενέργειές του δείχνει ανέτοιμο να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας.
ΕΡ.: Ποια από τις επιλογές τού άλλοτε πρωθυπουργού Κώστα Μητσοτάκη, θα υιοθετήσετε ως πρόεδρος του κόμ-ματος;
ΑΠ.: Η υπευθυνότητα και η ειλικρίνεια, οι οποίες χαρακτηρίζουν αυτό το κόμμα, από την εποχή του ιδρυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είναι για μένα απαράβατες αρχές στη στάση μου.
ΕΡ.: Είναι δυνατόν, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, να εφαρμοστεί ο «νέος Καποδίστριας» από τις αμέσως επόμενες εκλογές, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών;
ΑΠ.: Πιστεύω στη θέσπιση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Β’ Βαθμού και την μείωση του αριθμού των Νομαρχιών και των Δήμων. Όπως και του αιρετού Περιφερειάρχη. Από κει και πέρα ο χρονικός ορίζοντας είναι υπό συζήτηση.
ΕΡ.: Απευθυνόμενη στον Ναξιώτη ψηφόρο, θα θέλατε να του πείτε τι;
Με την ευκαιρία που μου δίνει η έγκριτη εφημερίδα σας, λέω στις νεοδη-μοκράτισσες και τους νεοδημοκράτες της όμορφης Νάξου: πηγαίνετε μαζικά στις κάλπες στις 29 Νοεμβρίου. Δείξτε σε όλους τη δύναμη της Νέας Δημοκρατίας. Δείξτε ότι όχι μόνο δεν φοβόμαστε, αλλά και ότι αντλούμε δύναμη από την κοινωνία. Στις 29 Νοεμβρίου από την ψήφο σας κρίνεται το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας. Στις 29 Νοεμβρίου, με την ψήφο σας, θα κρίνετε αν η Νέα Δημοκρατία θα ξαναγίνει ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας ή ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Εσείς, ξέρετε τι είναι αυτό που αξίζει στο κόμμα μας και σε ‘σας.
ΕΡ.: Ενδεχόμενη διάσπαση από τον ηττηθέντα ή από τα στελέχη εκείνα του κόμματος που τον υποστηρίζουν, θα επιδιωχθεί; Σε ό,τι, δε, σας αφορά, ποια θα είναι η αντίδρασή σας;
ΑΠ.: Προσέξτε, η ενότητα για μένα είναι υπόθεση πρώτης προτεραιότητας. Και δεν το λέω μόνο, το έχω αποδείξει στην πράξη. Πάντα έκλεινα πληγές, ποτέ δεν άνοιγα. Αυτή την κρίσιμη ώρα για την παράταξή μας, δεν περισσεύει κανείς. Όλοι θα έχουν λόγο και συμμετοχή στην πορεία του κόμματος, όλοι θα είναι σεβαστοί. Δεν θα έχουν θέση διαχωρισμοί, διακρίσεις και συστήματα. Αυτή είναι μια ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση για το αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου